Bosna i Hercegovina     | 10.06.2020. 15:18 |

Nova ambulanta OSBiH otvorena u kasarni 'Dubrave'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i britanski ambasador u BiH Matt Field danas su otvorili prostorije nove vojne ambulante u kasarni Oružanih snaga BiH “Dubrave” kod Tuzle. 

Ovim su, nakon nedavnog otvaranja vojne ambulante u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci, pripadnici Oružanih snaga BiH dobili još jednu ustanovu u kojoj mogu dobiti osnovnu zdravstvenu zaštitu. Uspostavljanje ambulanti na ukupno četiri lokaliteta OSBiH odvija se kroz projekt koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a usmjeren je ka razvoju sanitetske službe OSBiH i unapređenju zdravstvene zaštite pripadnika OSBiH na području cijele Bosne i Hercegovine. Do sada su privedeni kraju radovi na tri objekta,  na koje je do sada utrošeno više od pola miliona maraka, a uskoro će se intenzivirati i radovi na četvrtom lokalitetu.

- Zahvaljujući svesrdnoj pomoći britanske ambasade u BiH, ambulanta je opremljena svom potrebnom medicinskom opremom za nesmetan rad - izjavio je ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Kako je dodao, sada predstoji registracija ambulante kod nadležnih organa Tuzlanskog kantona, omogućavanje specijalizacije ljekarima, kroz specijalističke grane koje su potrebne OSBiH, te dalji prijem ljekara u profesionalnu vojnu službu. Do registracije, ambulanta će isključivo služiti za interne potrebe OSBiH.

Ambasador Field je zahvalio na dobroj i kontinuiranoj saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH, Oružanim snagama BiH i NATO štabom u Sarajevu, koja je rezultirala uspješnim završetkom projekta uspostavljanja vojnih ambulanti.

- Ove ambulante će napraviti značajnu razliku u radu Oružanih snaga BiH, te unaprijediti pružanje medicinskih usluga, u skladu s potrebama modernih oružanih snaga - rekao je ambasador Field.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović istakao je da je projekat otvaranja vojnih ambulanti pokazao perspektivnost, te da očekuje da će doprinjeti i prijemu novih medicinskih kadrova OSBiH.

- Unapređenje medicinskih sposobnosti pokazalo se i više nego neophodnim, jer je očigledno da se situacije poput pandemije COVID-19 mogu ponoviti. S ovim novim kapacitetima i sposobnostima OSBiH će biti mnogo spremnije za takve buduće izazove - zaključio je general Mašović.

Značajnu podršku u ovom projektu pružio je NATO štab u Sarajevu, a brigadni general William J. Edwards je ovom prilikom istakao da uspjeh ovakvog projekta zahtijeva i ulaganje u ljude.

 - Potrebni su profesionalci medicinske struke i organizacijsko liderstvo da praznu građevinu ožive i učine da bude na usluzi ljudima - dodao je Edwards, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambulanta 'Sve na jednom mjestu' olakšala zdravstvene procedure za djecu s posebnim potrebama

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Pripadnici Oružanih snaga BiH kreću u potragu za nestalim Dragom Tanaskovićem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta