Kultura     | 10.06.2020. 14:06 |

KS - Uspostaviti upravljačku strukturu institucija kulture od državnog značaja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Na inicijativu ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenana Alikadića, danas je uz premijera KS Maria Nenadića održan sastanak sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država Ericom Nelsonom, Francuske Guillaumom Roussonom, Italije Nicolom Minasijem i Turske Haldunom Koçom te šefom Ureda UNESCO-a u BiH Sinišom Šešumom povodom rješavanja pitanja funkcionisanja institucija kulture od državnog značaja koje nemaju riješen status osnivanja.

Riječ je o šest institucija kulture - Zemaljskom muzeju BiH, Historijskom muzeju BiH, Umjetničkoj galeriji BiH, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteci BiH i Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u BiH.

Sastanku je, uime ambasadorice Austrije, prisustvovala njena zamjenica Nicola Hardwick.

Ministar Alikadić je poseban akcent stavio na Zemaljski muzej BiH i tom prilikom ukazao na nepostojanje upravljačkih struktura i drugih alata kontrole te institucije.

Istakao je da je Kanton Sarajevo spreman investirati i osigurati sredstva za rad svih institucija, ali je neophodno da se provede njihova detaljna kontrola te da moraju imati upravljačke strukture koje će moći usmjeravati tokove novca u skladu s propisanim procedurama.

Najavio je da će napraviti akcioni plan u saradnji s ekspertima koje su ponudili ambasadori i na taj način će konkretno, jasno i precizno definisati pravce budućeg funkcioniranja tih šest institucija.

- Na sastanku je najviše bilo riječi o tome ko podržava rad ovih institucija, a ne ko je njihov vlasnik. Zbog toga ćemo nastavi njihovo sufinansiranje, a sve pravne probleme vezane za njihovo osnivanje rješavat ćemo u narednom periodu - poručio je Alikadić.

UNESCO će zajedno s pet ambasada u BiH učiniti sve kako bi pomogli rješavanje problema kontinuiranog finansiranja institucija, te su ponudili i svoju ekspertizu.

- Finansijska sredstva u iznosu od tri miliona KM na godišnjem nivou, a koja su neophodna za njihov nesmetan rad bit će osigurana - naglasio je Šešum.

Premijer Nenadić se zahvalio ambasadorima na njihovim konkretnim prijedlozima i podršci koju pružaju Kantonu Sarajevo, te dodao da će Vlada KS podržati rad tih institucija, uz obaveznu zaštitu prefiksa Bosne i Hercegovine, jer su, kako je kazao, one vrlo važne za očuvanje države, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Vlada KS - Usvojen program utroška sredstava za zdravstvenu zaštitu životinja i sigurnost hrane

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!