Bosna i Hercegovina     | 10.06.2020. 13:24 |

Kavalec: Misija OSCE-a u BiH nastavlja pružati podršku u radu Tužiteljstvu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10.juna (FENA) – Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić sastala se sa šeficom Misije OSCE-a u BiH veleposlanicom Kathleen Kavalec, kao i dužnosnicima Misije zaduženim za segment vladavine prava, Michaelom Schuetzom, šefom Sekcije za vladavinu prava i pravnim savjetnikom​Francescom De-Sanctisom.

Središnje teme razgovora odnosile su se na jačanje vladavine prava i procesuiranje predmeta ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

- Glavna tužiteljica upoznala je predstavnike Misije OSCE-a u BiH sa aktuelnom situacijom, te sa radom i ostvarenim rezultatima Tužiteljstva BiH, za vrijeme pandemije Covid-19, te ostvarenim rezultatima iako se radilo u smanjenim kapacitetima zbog poštivanja preporuka nadležnih institucija. Također, Tužiteljstvo je za vrijeme pandemije, sukladno uputama VSTV-a BiH, intenzivno radilo na predmetima koji se odnose na kaznena djela ugrožavanje zdravlja i života građana, javne nabave, kao i rad na pritvorskim predmetima i predmetima sa žurnim rokovima- saopćeno je

Glavna tužiteljica upoznala je predstavnike Misije OSCE-a u BiH, da je zbog nastalih okolnosti izazvanih koronavirusom bio otežan rad na predmetima ratnih zločina, kao i procesima ekshumacija, zato što navedene aktivnosti iziskuju putovanja i rad na terenu na području cijele Bosne i Hercegovine.

Kavalec je istakla da će Misija OSCE-a u BiH nastaviti pružati podršku Tužiteljstvu BiH u prevazilaženju izazova s kojima se suočava u svom radu, s ciljem jačanja vladavine prava u interesu svih građana BiH. 

Tužiteljstvo BiH i Misija OSCE-a u BiH iskazali su opredijeljenost za nastavak suradnje u budućnosti, saopćeno je.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Tužilaštvo BiH - Predložen pritvor za stranog državljana osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!