Ekonomija     | 10.06.2020. 11:23 |

Halal certificirane nove tri kompanije

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Uspješnu implementaciju zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2010  okončale su kompanije Büscherhoff Plastikal d.d. Kalesija, Fabrika Dečje Hrane d.o.o Dobanovci (Srbija) i Sky Concord d.o.o. Živinice.

Iz Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH navode da je u kompaniji Büscherhoff Plastikal d.d. Kalesija halal certificirana proizvodnja ambalaže. Halal podrazumijeva sljedivost proizvoda od njive-farme pa do marketa-stola i u tom lancu bitnu ulogu ima i ambalaža. Ambalaža koja je u direktnom dodiru sa proizvodima ne smije sadržavati sastojke haram (zabranjenog) porijekla i mora biti higijenski i zdravstveno ispravna kako bi i proizvod koji je upakovan u tu ambalažu bio halal.

Procesom halal certificiranja u kompaniji Fabrika Dečje hrane d.o.o. obuhvaćeni su pogoni za proizvodnju pirea od voća, povrća i mesa, suhih i tečnih žitnih kaša, sokova od voća i povrća, osvježavajućih bezalkoholnih pića - kvaliteta za odojčad, malu djecu i ostalu populaciju. Kompanija na tržište plasira više od 80 halal proizvoda robne marke Nutria.

Restoran „In Caffe Lounge Bar“ u vasništvu kopanije Sky Concord d.o.o. Živnice ispunio je zahtjeve Halal standarda i Vodiča za halal certificiranje turističko-ugostiteljskih objekata za kategoriju Halal kuhinja. Time se definiše da je u objektu samo kuhinja halal certificirana, što znači da su sve sirovine koje se koriste u pripremi jela dozvoljene i da se priprema i posluživanje jela vrši u skladu sa zahtjevima halala.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo