Svijet     | 09.06.2020. 20:58 |

Guterres pozvao na globalnu borbu protiv rasizma

FENA Internet

NEW YORK/UN, 9. juna (FENA) - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres pozvao je na globalnu borbu protiv rasizma i diskriminacije nakon „ubilačkog čina policijske brutalnosti“ protiv Georgea Floyda koji je izazvao proteste širom Sjedinjenih Država i svijeta.

Guterres navodi u pismu svom osoblju da je „pozicija Ujedinjenih nacija prema rasizmu kristalno jasna: ta pošast krši Povelju Ujedinjenih nacija i uništava temelje našim suštinskim vrijednostima“.

Guterres piše da je „primat razuma, tolerancije, uzajamnog poštovanja u svijetu sada „dramatično doveden u pitanje nacionalizmom, neracionalnošću, populizmom, ksenofobijom, rasizmom, bjelačkom nadmoći i raznim formama neonacizma“.

Naglašava da centralni problem nije samo policijska brutalnost, nego „poteškoća s kojima se brojne vlasti suočavaju u bavljenju s diverzitetom“, počevši od takozvanog profiliranja.

Čelnik Svjetske organizacije pozvao je sve policijske snage da budu potpuno obučene na polju ljudskih prava, dodajući da je „u brojnim slučajevima policijska brutalnost izražavanje nezadovoljstva policajaca samim sobom, kao i nedostatka psihosocijalne podrške njima“, prenoisi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Guterres pozvao na prekid vatre u Gazi i Sudanu tokom ramazana

Guterres kritikovao 'paralizu' Konferencije o razoružanju

Guterres: UNRWA je 'kičma' pomoći Gazi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu