Svijet     | 09.06.2020. 18:32 |

Shtayyeh:Izrael će se suočiti s posljedicama ako anektira palestinske teritorije

FENA Internet

RAMALLAH, 9. juna (FENA) - Izrael se mora suočiti s posljedicama ukoliko anektira teritorije na okupiranoj Zapadnoj obali, izjavio je u utorak palestinski premijer Mohammad Shtayyeh, ukazujući na eventualne evropske sankcije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je primijeniti izraelski suverenitet nad jevrejskim naseljima i dolinom Jordana na Zapadnoj obali, teritoriji koju je Izrael osvojio u Bliskoistočnom ratu iz 1967. i koju Palestinci žele kao dio svoje buduće države.

Netanyahuova nova vlada počet će s raspravama o de facto aneksiji 1. jula, ali je ostalo nejasno da li će najveći izraelski saveznik, Sjedinjene Države dati zeleno svjetlo za taj korak.

Palestinci su odbacili mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa objavljen u januaru,  na osnovu kojeg će naselja koje je Izrael izgradio biti "inkorporirana u  suverenu izraelsku teritoriju“.

Shtayyeh  je na konfereniji za novinare izjavio da će aneksija uništiti svaku mogućnost mira s Izraelom i oslabiti "palestinski, regionalni i međunarodni konsenzus" oko dvodržavnog rješenja.

Kazao je da Izrael sada "osjeća vrelinu međunarodnog pritiska".

Evropske države, kazao je Shtayyeh, "raspravljaju o sankcijama Izraelu i zamrzavanju ranijih sporazuma", te priznavanju palestinske države na Zapadnoj obali i u Gazi.

Većina zemalja smatra izraelska naselja na okupiranoj teritoriji nelegalnim. Izrael osporava to. Palestinci sada uživaju limitiranu samoupravu na dijelovima Zapadne obale, dok grupa Hamas vlada sićušnom teritorijom Gaze.

Shtayyeh je, međutim, kazao da je proces donošenja odluka konsenzusom u 27-članoj EU "pomalo kompliciran" kada jedna ili dvije zemlje nisu usuglašene s ostalim prema određenom pitanju.

Portparol EU u Jerusalemu odbio je komentirati izjave Shtayyeha, ali je ukazao na raniju izjavu šefa evropske diplomatije Josepa Borrella da aneksija "ukoliko se provede, ne može proći neosporeno", prenosi Reuters.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'