Stranačke aktivnosti     | 09.06.2020. 16:14 |

Saopćenje za javnost Demokratske fronte (DF)

FENA Saopćenje

Ustavnopravna komisija Parlamenta BiH leglo antieuropskih i anticivilizacijskih politika

Povodom odluke Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da odbije DF-ov prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona, DF želi istaći da samo odlučivanje na Ustavnopravnoj komisiji nije predmetom zaštite ustavnosti i ustavnog poretka, već se očito radi o zaštiti partikularnih političkih interesa pojedinih političkih stranaka koje učestvuju u radu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine eksplicitno kaže da niti jedan amandman ne može biti u suprotnosti sa članom X/2 Ustava BiH koji kaže da se ustavnim izmjenama ne mogu derogirati ili poništiti ljudska prava i temeljne slobode.

Član II Ustava Bosne i Hercegovine, posebno njegov član II/2 govori o tome da Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda ima prednost u odnosu na sve domaće propise, i zbog toga je DF-ov  prijedlog u skladu sa ovim ustavnim odredbama.

Istovremeno, DF-ov prijedlog je u skladu i sa presudama Europskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav, Šlaku i Baralija. 

Klub zastupnika Demokratske fronte podnio je u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine amandmane na Ustav BiH , kojim bi se otklonila sistemska diskriminacija koju je u svojim presudama uočio Europski suda za ljudska prava, što bi moralo biti pravni osnov za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u skladu sa europskim standardima, a posebno sa tim presudama Europskog suda za ljudska prava, na način kako je to rečeno u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovina za članstvo u Europskoj uniji.

Nije nevjerovatno ali je civilizacijski poražavajuće da u našoj zemlji postoje takvi članovi Ustavnopravne komisije kojima nije stalo da ljudskih prava i temeljnih sloboda, već samo do političkih interesa onih stranaka iz kojih dolaze.

Posebno je vidljiva njihova namjera da se onemogući izmjena Ustava Bosne i Hercegovine kako je to naloženo u presudama Europskog suda za ljudska prava, koje nedvojbeno utvrđuju da je fenomen „konstitutivnosti“ temelj za postojanje sistemske diskriminacije u našoj zemlji.

Kako je uopće moguće da je prijedlog izmjena Ustava Bosne i Hercegovine neustavno, gdje različiti „šampioni europskih integracija“ zapravo štite sadašnji sistem gdje bi osvajanje 7-8% na izborima davalo mogućnost 100% blokada u Bosni i Hercegovini.

To je osnovni razlog zašto ti „šampioni europskih integracija“ ne žele da prihvate europske vrijednosti, norme i standarde, koji bi napokon omogućile provođenje potpune demokracije Bosne i Hercegovini, a ne one dozirane koji tim „šampionima“ daju ključeve svih blokada, kroz manipulaciju ustavno-pravnim sistemom Bosne i Hercegovine.

Očito je da su pojedinim članovima Ustavnopravne komisije bliže neke anticivilizacijske vrijednosti od europskih vrijednosti i standarda propisanih u europskoj pravnoj stečevini, te da je ista leglo antievropskih politika. Unatoč tome, Demokratska fronta neće nikad odustati od borbe za europske vrijednosti i standarde, odnosno za jednokopravnost svih građana.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!