Bosna i Hercegovina     | 09.06.2020. 15:21 |

Borenović: Na respiratorima u RS 'opljačkan narodni novac'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 9. juna (FENA) - Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović tvrdi da je Republika Srpska za 50 respiratora izdvojila 7,8 miliona KM i da je to, kako kaže, bezočna "pljačka narodnog novca“.

Borenović je na konferenciji za novinare naveo da je RS putem Fonda za javno zdravstvo kupila respiratore od firme "Medietik“ iz Banje Luke po cijeni od 157.312 KM po komadu, a koji su nabavljeni po skoro tri puta nižoj cijeni, odnosno za 59.000 KM. 

-Tržišna cijena ovih respiratora je od 18.000 do 27.000 maraka. Da li je normalno da se respiratori plaćaju tri puta više nego što oni vrijede? - kazao je Borenović.

Smatra da ovo govori o ogromnom trošenju narodnog novca, gdje se respiratori nabavljaju po cijeni za 100.000 KM višoj od nabavne ili četiri do pet puta višom od tržišne.

-To je samo jedna od spornih nabavki u moru onih koje su se odigrale prethodnih nekoliko mjeseci. Mi smo u Privremenoj istražnoj komisiji Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine BiH tražili detaljnu informaciju o svim interventnim uvozima od 15. marta do kraja maja i radi se o 330 interventnih uvoza, od kojih je 80 posto za Republiku Srpsku obavila upravo firma 'Medietik - dodao je Borenović.

Ističe da su pojedinci bliski vlasti iskoristili užasnu situaciju i pljačkali građane dok su oni bili zatvoreni u svojim domovima.

-Važno je da nam odgovore na ova pitanja daju ključni ljudi u RS. Ne interesuje me šta kaže Milorad Dodik, ali hoću da čujemo šta na sve kaže ministar zdravlja Alen Šeranić, ima li saznanja, da li je normalno da se respiratori plaćaju preko 150.000 KM i šta će uraditi po tom pitanju? Šta kaže premijer, pa i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, koji se i inače bavi svim temama? - naveo je predsjednik PDP-a.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković rekao je da je vlasnik kompanije koja je nabavljala ove respiratore suprug savjetnice Milorada Dodika, Ane Trišić Babić.

-Kada god neko pomisli da ne može biti gore, vlast to demantuje i pokaže da može gore, da može grđe, da mogu bahatije, bezobraznije, da su to banditi koji nemaju granice u kriminalu. Opet monopoli, opet rođaci, opet kriminalci počeli da pustoše ovu zemlju. U ratu krali oni koji nisu liniju vidjeli, sad rade isto – kazao je Stanivuković.

On kaže da je RS nabavila respiratore za 52.000 KM skuplje nego u FBiH, za šta su hapšeni akteri u tom bh. entitetu.

-Očekujem da budu uhapšeni i ispitani i Višković i Šeranić i Kusturić - kaže Stanivuković.

Naveo je i da je nepohodno da se prihvati inicijativa za osnivanjem Anketnog odbora Narodne skupštine RS, koji će se baviti javnim nabavkama u vrijeme korone.

Tu inicijativu podnijeli su poslanici PDP-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu