Svijet     | 09.06.2020. 14:56 |

Španija - Upotreba maski za lice obavezna i nakon ukidanja vanrednog stanja

FENA Internet

MADRID, 9. juna (FENA) - Upotreba maski ostat će obavezna u javnosti u Španiji čak i nakon što vanredno stanje bude ukinuto 21. juna, izjavio je ministar zdravstva Salvador Illa na konferenciji za novinare.

U sklopu nove uredbe kojom se određuju pravila koja će stupiti na snagu nakon ukidanja mjera izolacije uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa, Španci moraju nastaviti nositi maske na javnim površinama ako ne mogu držati distancu od metar i po jedni od drugih, rekao je Illa nakon sjednice vlade.

U većem dijelu Španije su dodatno ublažene restriktivne mjere, a ministarstvo zdravstva izvijestilo je o najmanjem broju novozaraženih koronavirusom od početka marta.

Ukupni broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Španiji je veći od 241.550.

Veliki dio zemlje u ponedjeljak je nastavio postepeno ublažavati restriktivne mjere. Najteže pogođene španske regije, uključujući gradove Madrid i Barcelonu, službeno su ušle u drugu fazu ublažavanja mjera, u sklopu koje restorani mogu raditi i u zatvorenom prostoru, dozvoljava se okupljanje do 15 ljudi, a dopušteno je i više slobodnih aktivnosti poput odlaska u pozorište.

Oko 52 posto stanovništva Španije prešlo je i na treću fazu ublažavanja mjera, što znači da se mogu otvoriti kockarnice, noćni klubovi i barovi.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Katalonski separatista Puigdemont objavljuje namjeru o kandidaturi za predsjednika nemirne regije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo