Bosna i Hercegovina     | 09.06.2020. 15:00 |

Delegacija predsjednika R Hrvatske položila cvijeće na Tjentištu

FENA Elma Geca

TJENTIŠTE, 9. juna (FENA) – Delegacija predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, predvođena predstojnikom Ureda predsjednika i savjetnikom predsjednika za vanjsku i evropsku politiku Orsatom Miljenićem, danas je boravila na Tjentištu gdje je položila cvijeće na spomen kosturnicu kod centralnog spomenika u Dolini heroja i spomen ploči na Donjim Barama.

Posjeta Nacionalnom parku Sutjeska organizirana je povodom 77. godine od Bitke na Sutjesci i 75 godina pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Naglašeno je da je cilj posjete svojevrsno podsjećanje javnosti u Hrvatskoj da su Hrvati dali značajan doprinos u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu. Više od tri hiljade hrvatskih antifašista, najviše iz Dalmacije, poginulo je upravo u bitci na Sutjesci.  

-Sam dolazak ovdje vam govori kakav je naš stav o reviziniozmu o događajima koji su se dogodili ovdje, i sa gledišta Republike Hrvatske stradalo je izuzetno puno naših građana, ljudi koji su se borili za slobodu i svakako je primjereno doći i odati im počast. Položili smo cvijeće i na lokalitetu Donje Bare gdje je bilo veliko stradanje Druge Dalmatinske brigade i simbol stradanja Dalmatinaca ovdje - kazao je predstojnik Ureda predsjednika i savjetnik predsjednika R Hrvatske za vanjsku i evropsku politiku Orsat Miljanić.

Delegacija je posjetila Muzej Bitke na Sutjesci, a zajedno sa gostima iz Republike Hrvatske cvijeće na spomen kosturnicu položili su i predstavnici SABNOR-a Bosne i Hercegovine.

U junu kada se obilježava godišnjica Bitke na Sutjesci, i ove godine antifašisti BiH odvojeno će obilježiti ovaj datum. U subotu, 13. juna u Dolini heroja će se okupit antifašisti SUBNOR-a RS-a, a sedam dana poslije godišnjicu Bitke na Sutjesci obilježit će predstavnici SABNOR-a BIH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježena 77. godišnjica Bitke na Sutjesci

Delegacija predsjednika Republike Hrvatske sutra na Tjentištu

Otvoren obnovljeni Muzej Bitke na Sutjesci

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije