Bosna i Hercegovina     | 09.06.2020. 13:47 |

Urađen projekat rekonstrukcije potisnog cjevovoda Vitkovići - Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 9. juna (FENA) - Rekonstrukcija potisnog cjevovoda Vitkovići - Goražde jedini je način da se riješi problem vodosnabdijevanja grada, do čijeg prekida dolazi gotovo svakodnevno zbog pucanja dotrajalog cjevovoda.

Urađen je glavni projekat rekonstrukcije potisnog cjevovoda koji je danas prezentovan u gradskoj upravi a za koji je potrebno izdvojiti 886.000 KM.

- Zadovoljni smo da je projekat spreman i već sutra ga dajemo na reviziju a onda raspisujemo javni poziv u mjesecu julu. Negdje oko tri kilometra imamo te faze od Fabrike vode Vitkovići do mosta u naselju Baćci, a potom se mijenja pravac vodovoda na desnoj obali i ide desno prema fabrici koju nam je donirala Francuska a koja nikada nije upotrijebljena. To će biti kao podstanica koja će umnogome rasteretiti glavni potisni cjevovod, a već ima vod sa te lokacije do glavnog rezervoara u Rasadniku u Goraždu - pojasnio je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

U gradskoj upravi napominju kako je prioritet prva faza od Vitkovića do fabrike na desnoj obali kojom bi gorući problem u vodosnabdijevanju grada bio riješen. Za ovaj dio projekta neophodna su sredstva u iznosu od 400.000 KM, a po riječima gradonačelnika Ramovića, ima načina da se ona obezbijede.

- Mi smo predložili Gradskom vijeću da se sredstva koja su preostala od projekata Saudijskog fonda za razvoj usmjere u ovaj projekat i ako se odobri mi ćemo već imati određena sredstva. Imali smo sastanak i s premijerkom i ministrom privrede BPK-a koji su čvrsto obećali da će od vodnih naknada sufinasirati ovaj projekat - kazao je Ramović.

Podsjetio je da je iz kreditnih sredstava Saudijskog fonda za razvoj izvršena rekonstrukcija sekundarne vodovodne mreže u dužini od 14 km.

- Tu smo imali velike gubitke i probleme i to smo uspjeli riješiti. Završavajući četiri faze tog projekta, počeo se javljati problem na primarnom vodovodu što nam je sada prioritet. Gradsko vijeće ranije je donijelo odluku da se preostali dio sredstava može usmjeriti u druge projekte vodosnabdijevanja. U završnoj fazi je i projekat vodosnabdijevanja Gornjih Bara vrijedan oko 280.000 a svakako su nam veliki problem i naselja Budići i Osanica, što ćemo u narednom periodu riješiti, kao i Gornji Obarak i Vinarići - rekao je gradonačelnik Goražda.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta