Stranačke aktivnosti     | 09.06.2020. 12:35 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Općina Istočna Ilidža (RS) je privatnom investitoru odobrila izgradnju stambeno-poslovnog objekta. Dio parcele na kojoj je planirana izgradnja objekta zahvatio je dio parkinga zgrade u ulici Gandijeva, u Općini Novi Grad, u Federaciji BiH. Građani smatraju da su njihova prava ugrožena.

Tim povodom oglasio se Općinski odbor Naše stranke Novi Grad:

„Ova situacija će se riješiti u skladu sa zakonom, u to nemamo sumnju, i konačnu riječ dat će nadležni. Pravobranilaštvo Općine Novi Grad razmatra slučaj, a iz Općine Ilidža su već rekli svoje. Naša je pretpostavka da će doći do sudskog spora među općinama i da će ovaj slučaj tako biti riješen.

Međutim, ono što mi vidimo kao problem jest upravo činjenica da je do bilo kakvog sporenja moralo doći. Općine koje graniče urbanom infrastrukturom moraju imati poseban senzibilitet jedne prema drugima. One se neosjetno nastavljaju jedna na drugu, zgradama, parkinzima, parkovima i sl. Iz tog razloga, svako urbano planiranje u jednoj općini mora računati na građane druge općine. U slučaju Istočnog Sarajeva i Sarajeva, odnosno njihovih općina, urbano planiranje je još osjetljivije, jer to i jest bio jedan grad. Urbanistički gledano, on je to i danas. Ova dva grada su dosad pokazala da na nekim poljima budućnost mogu promišljati zajednički. Naprimjer u kulturno-sportskom smislu – organizacija Olimpijskih igara za mlade, ili turističkom – žičara. Građanima odavno ta nevidljiva granica ne predstavlja ništa. Oni nerijetko žive u jednom, a rade u drugom gradu; kupuju stanove iz jednog u drugom gradu; provode slobodno vrijeme i druže se ne gledajući na ‘čijoj’ su strani granice, itd. Vrijeme je da se i kroz urbanizam pokaže veći senzibilitet jednih za druge. Za to je potrebna veća saradnja gradskih i općinskih rukovodstava. Ono što je naša ambicija jest da postignemo taj nivo saradnje da se prilikom urbanog planiranja na graničnim dijelovima pitaju i struka i stanovnici i s jedne i s druge strane granice naših općina. Kad već nemamo zakonsku regulativu na državnomn nivou, koja bi uredila planiranje na graničnim područjima entiteta, kao što je to slučaj unutar entiteta gdje se planovi između dvije općine rade usaglašeno, onda je bilo za očekivati da se to riješi među općinama kroz uspostavljanje dobrosusjedskih lokalnih politika. Teško je povjerovati da se od Dejtona nije uradilo ništa na razvijanju dobrosusjedskih odnosa kada je u pitanju planerska praksa.

Berlin je, u vrijeme hladnoratovske podjele grada gradio prostorne planove kao da će sutra biti srušen Berlinski zid. I kad je srušen, tramvaj je kroz mjesec dana profunkcionisao kroz oba, do tada razdvojena dijela grada. Ilustracije radi, Sarajevo i Istočno Sarajevo još nisu spojeni trolejbusom. To su činjenice koje govore da se mora više raditi na dobrosusjedstvu i da će svaki inat najgore uticati na onog ko ga provodi.”

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo