Bosna i Hercegovina     | 09.06.2020. 11:40 |

EKO ZH: Za ekološki aktivizam najvažnija osviještenost svakog pojedinca

FENA Ivan Crnjac

ŠIROKI BRIJEG, 9. lipnja (FENA) - Ekološka situacija na području Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) nije sjajna kao ni u ostatku države, a jedna od najaktivnijih ekoloških organizacija koja djeluje na području te županije je udruga Eko ZH.

- Iza ove udruge stoji grupa mladih ljudi koji su se spojili kroz razne ideje te ih povezuje zajednička volja za mijenjanjem stvari nabolje, prvenstveno kroz ekologiju, ali i kroz druge spektre društvenog djelovanja. Udruga postoji od 2006., a njezin rad obnovljen je 2017. - kazala je u razgovoru za Fenu koordinatorica te udruge Lucija Kvesić.

U fokus udruge je razvoj i zaštita kulture i okoliša u ZHŽ-u, a trenutno Eko ZH radi na provedbi značajnog EU projekta Youth Drive.

Ukupna vrijednost tog projekta je oko 280.000 eura, a cilj projekta, koji se provodi na području ZHŽ-a i Bokotorskog zaljeva u susjednoj Crnoj Gori, je da aktivno doprinese pravilnom upravljanju otpadom.

Radit će se i na zaštiti vodenih puteva na područjima koja su uključena u projektne aktivnosti podizanja svijesti o značaju očuvanja životne sredine.

- Projekt Youth Drive jedan je od najznačajnijih projekata naše udruge, a financira ga Europska unija u iznosu od preko 230.000 eura kroz Program prekogranične suradnje BiH - Crna Gora –kazala je Kvesić.

U sklopu projekta škole će dobiti 320 kanti za elektronski otpad i osam kontejnera, koji će biti postavljeni na odgovarajuća mjesta. Kroz projekt će se organizirati akcije prikupljanja otpada na utvrđenim divljim odlagalištima u dogovoru s gradovima i općinama, a provesti će se i istraživanje o stanju na terenu, koje može biti smjernica za buduće aktivnosti.

- Prioriteti su postavljeni, međutim za bilo koji ozbiljniji problem u samoj lokalnoj zajednici potrebna je temeljita detekcija stanja na terenu kako bi se krenulo ispravno prema kvalitetnim aktivnostima koje će za posljedicu imati kvalitetne i zacrtane potrebne ciljeve - kazala je Kvesić.

Dodala je kako je za ekološki aktivizam najvažnija osviještenost svakog pojedinca, jer se samo na taj način može mijenjati i kolektivna svijest ljudi.

Govoreći o drugim aktivnostima udruge Eko ZH, Kvesić je istaknula Eko koloniju koja se svake godine održava na Blidinju.

- Tu koloniju već duži niz godina udruga organizira u suradnji s akademijama iz regije. Sredstva dobivena od prodaje umjetničkih djela nastalih na toj koloniji idu u dobrotvorne svrhe ili ta djela jednostavno doniramo udrugama koje se brinu o djeci s poteškoćama u razvoju - kazala je Kvesić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

EKO ZH provodi aktivnosti u povodu Svjetskoga dana zaštite okoliša

Otvorena virtualna izložba 'Eko kolonija 2010-2020'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo