Bosna i Hercegovina     | 09.06.2020. 09:25 |

Sattler u posjeti Prijedoru i Banja Luci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler danas će posjetiti Prijedor i Banja Luku.

Tokom posjete Prijedoru, ambasador Sattler će zajedno sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alenom Šeranićem uručiti medicinsku opremu bolnici Dr. Mladen Stojanović, koja uključuje respirator za intenzivnu njegu i anesteziju.

Nabavku opreme je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći za hitne medicinske potrebe BiH u odgovoru na COVID-19, ukupne vrijednosti sedam miliona eura, koji provodi UNDP u BiH.

Nakon toga, Sattler će u mjestu Kuljani, u blizini Banja Luke, uručiti ključeve 48 novih stanova za stambeno zbrinjavanje porodica izbjeglica, povratnika i interno raseljenih u BiH.

Radi se o Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja za koji je Evropska unija kao najveći donator tog programa, izdvojila 236 miliona eura bespovratnih sredstava. U okviru ovog programa, Evropska unija je za BiH do sada  dodijelila oko 64 miliona  eura. Do sada je u BiH izgrađeno 1600 stambenih jedinica, a do kraja 2022. godine očekuje se izgradnja dodatnih 1600 stambeniih jedinica.

Pored ambasadora Sattlera, događaju će prisustvovati ministar za ljudska prva i izbjegice BiH Miloš Lučić, predsjednik Vlade RS Radovan Višković i gradonačelnik Banja Luke Igor Radojčić, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasador Sattler sa studentima iz Tuzle i Bijeljine

EU podržava mlade i etablirane glazbenike da zablistaju u EU-YU Rock Centru

Delegacija EU: Učestalost napada na bošnjačke povratnike u RS-u izaziva ozbiljnu zabrinutost

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom