Svijet     | 08.06.2020. 20:32 |

Na hiljade Palestinaca protestiralo protiv izraelskih planova aneksije

FENA Internet

RAMALLAH, 8. juna (FENA) - Na hiljade Palestinaca u ponedjeljak je održalo proteste u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali protiv izraelskih planova aneksije dijelova Zapadne obale.

Demonstranti su mahali palestinskim zastavama i nosili su transparente na kojima odbacuju izraelsku aneksiju.

- Narodne aktivnosti pokazatelj su jedinstvenog palestinskog fronta protiv izraelskih planova i američkog takozvanog „sporazuma stoljeća“ - izjavio je potpredsjednik pokreta Fatah, Mahmoud al-Aloul, tokom mitinga.

Član izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije, Wassel Abu Yousef, izjavio je za Xinhuu  da palestinsko čelništvo nastavlja da održava međunarodne diplomatske kontakte paralelno s narodnim aktivnostima na terenu u cilju „upozoravanja zemalja u svijetu na opasnost planova aneksije i nastavak izraelskih napada na Palestince“.

Palestinci su u više navrata upozoravali da bi aneksija dijelova Zapadne obale i primjene izraelskog suvereniteta nad nelegalnim izraelskim naseljima uništila šanse za mir i stabilnost u regiji i spriječila bi uspostavu nezavisne palestinske države koja bi egzistirala pokraj Izraela u granicama prije 1967. godine s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom.

Prošlog je mjeseca palestinski predsjednik Mahmoud Abbas objavio da se Palestina odrekla svih sporazuma potpisanih s Izraelom i Sjeedinjenim Državama i da je prekinula sve veze s njima, uključujući i sigurnosnu saradnju.

Novoformirana izraelska vlada planira anektirati goleme površine doline Jordana i sjevernog Mrtvog mora, kao i primjeniti svoje civilne zakone na više od stotinu naselja na Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će taj potez stupiti na snagu od 1. jula. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Jurišić posjetila Palestince u centru 'Salakovac', neki zatražili azil u BiH

U izraelskim napadima na Gazu za 184 dana ubijeno 33.175 ljudi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'