Bosna i Hercegovina     | 08.06.2020. 15:18 |

Nadležna služba u Goraždu poziva na poštivanje odluke o komunalnom redu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 8. juna (FENA) - Služba za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Grada Goražda pozvala je ugostitelje na poštivanje odluke o komunalnom redu.  

U Službi ističu kako je u posljednje vrijeme evidentna uzurpacija javnih površina i zloupotreba izdatih rješenja u svrhu postavljanja ljetnih bašti ugostiteljskih objekata u užem dijelu grada.

- Po Odluci o komunalnom redu ljetne bašte se mogu postaviti od 15. aprila uz odobrenje ove službe. Međutim, prisutna je pojava da se odobri javna površina koja ne smeta ni prohodnosti građana niti bilo čemu, ali vlasnici ugostiteljskih radnji dođu i uzmu sebi za pravo da dograđuju i uzimaju više i to je već bespravna gradnja. Imamo u zadnje vrijeme prisutnu pojavu da se nove bašte i nove tende postavljaju po trotoarima i zelenim površinama, to je sve bespravno - naglašava pomoćnik gradonačelnika za prostorno uređenje Enver Adžem.

Podsjeća da je odlukom o komunalnom redu jasno definisan način zauzimanja javnih površina za što se rješenja izdaju na osnovu pojedinačnih zahtjeva. Uz poziv ugostiteljima da poštuju odluku, u nadležnoj službi očekuju i reakciju inspekcije.

-Apelujem još jednom da svi koji koriste ljetne bašte u roku od osam dana ovoj službi podnesu zahtjev za korištenje javnih površina i mi ćemo izdati odobrenje u skladu sa planom korištenja javnih površina. Ono što neko zauzima više na nedozvoljenom mjestu, tu treba inspekcija reagovati. Sve što se zida i dograđuje, nadležnost je građevinske inspekcije, stvar komunalne inspekcije je postavljanje tendi i bašti na nedozvoljenim mjestima - ističe Adžem.

Podsjetio je da su Odlukom o komunalnom redu propisane sankcije koje se u ponovljenom prekršaju uvećavaju, a ukoliko neko čini prekršaj uzastopno, inspekcija podnosi prijavu i u tom slučaju sud izriče mjere ili sankcije. Novčano kažnjavanje može imati efekta i uticati. U ovim stvarima mjere i novčane kazne su preblage, kreću se od 100 KM za fizičko, do 3.000,00 KM za pravna lica - pojasnio je pomoćnik gradonačelnika Goražda za prostorno uređenje i komunalne poslove.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo