Kultura     | 08.06.2020. 12:26 |

Zatvaranje programa 'Naša staništa': Prkos prema svim oblicima nepravde

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Specijalni online program Pravo Ljudski Film Festivala istražio je svijet čiji je nepravedni ustroj pandemija ogolila u potpunosti. Pandemija Covid-19, koja je sve kulturne radnike i radnice nagnala da svoje aktivnosti i programe emitiraju online, još uvijek je u zamahu.

"Naša staništa", otvoreni online program Pravo Ljudski Film Festivala došao je do kraja, a tokom osme sedmice prikazane su dvije retrospektive: radovi Anje Dornieden & Juana Davida Gonzáleza Monroya koji rade pod zajedničkim imenom OJOBOCA, te jedne od najpoznatijih latvijskih rediteljica Laile Pakalniņe, saopćeno je iz Pravo Ljudski Film Festivala.

U proteklih sedam sedmica, filmove je pogledalo 8.216 osoba, a filmovi su putem različitih platformi dosegli 77.277 gledatelja iz 50 zemalja svijeta.

- Pravo Ljudski Film Festival je, uz pomoć 40 međunarodnih reditelja osmislio online program "Naša staništa" kao oblik otpora. Umjetnost i kultura ne bi trebale pripadati samo eliti, a mi kao festival duboko vjerujemo da film treba biti dostupan publici iz cijelog svijeta. Vjerujemo da film može biti sila kolektivne svijesti koja će donijeti promjene u svijetu. Kada smo pokrenuli ovaj online program svijet je bio u najvišem stadiju uzbune zbog pandemije Covid-19. Danas, osam sedmica kasnije, svijet se bori sa usponom fašizma, rasizma i policijske brutalnosti. Sve dok to možemo činiti, nastavit ćemo prkositi svim oblicima nepravde, donoseći film publici Bosne i Hercegovine i svijeta- kazao je kurator programa Diogo Pereira.

Kuratorica Kumjana Novakova ističe da je festival ušao u posljednju sedmicu programa "sa još većom strašću za učenjem", saopćeno je.

- Posljednjih par sedmica su bile historijske i vjerujemo da živimo u trenutku paradigmatičnog historijskog preokreta. Naše nasilje, naš destruktivni progres i naša otrovna ambicija da osvajamo su ovih dana ogoljeni. Virus ih je razodjenuo, George Floyd zapalio. Hajde da ih spalimo i sahranimo - zapisala je Kumjana Novakova.

Program "Naša staništa" nastao je kao rezultat saradnje, podrške i solidarnosti autora i autorica koji su tokom proteklih godina bili dio Pravo Ljudski Film Festivala.

Zatvaranje festivala bit će upriličeno sutra filmom "On Rubik's Road" Laile Pakalniņe.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Novakova: Raznolik filmski program sačinjen od 20 filmova u šest festivalskih dana

Otvaranje 17. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala 17. septembra u kinu Meeting Point

Pravo Ljudski Film Festival završava filmom o izvanzemaljskim ekologijama

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'