Regija     | 06.06.2020. 13:27 |

Kosovo ukinulo mjere reciprociteta za uvoz robe iz Srbije

FENA Agencije

BEOGRAD/PRIŠTINA, 6. lipnja (FENA) - Kosovska vlada poništila je u subotu odluke prethodne vlade Albina Kurtija o reciprocitetu za uvoz robe iz Srbije i objavila da je to rezultat "koordinacije s međunarodnim partnerima".

 Vlada u Prištini poništila je odluku od 20. svibnja o postupnoj primjeni reciprociteta sa Srbijom te odluku od 30. svibnja da vozila sa srpskom robom ne mogu ući na Kosovo bez posebne dozvole i obveze da na dokumentima za uvoz piše "Republika Kosovo".

 Protiv te odluke glasali su ministri iz Alijanse za budućnost Kosova nekadašnjeg premijera Ramusha Haradinaja za čijeg su mandata u studenom 2018. uvedene pristojbe od 100 posto na robu iz Srbije (i Bosne i Hercegovine), objavili su prištinski mediji.

 Predsjednik Kosova Hashim Thaci poručio je da se sad "međunarodni pritisak mora usmjeriti na Srbiju kako bi se nastavio dijalog".

 Đurić i Hoti za nastavak prekinutog dijaloga

 U prvim reagiranjma službeni Beograd ocjenjuje da je "današnja ispravna odluka o ukidanju zabrane trgovine morala biti davno donesena" jer je u međuvremenu dvogodišnjom blokadom pričinjena "velika, nemjerljiva šteta".

 U pisanoj izjavi direktor vladina ureda za Kosovo Marko Đurić ističe da je "jačanje ekonomske suradnje Beograda i Prištine neophodni sastojak normalizacije odnosa", te će "dalje jačanje srpske ekonomije ojačati i srpsku državnu poziciju".

 Ðurić je pozvao gospodarstvenike na obje strane da "iskoriste priliku, bolje se povežu i stvore nove šanse za ljude svih nacionalnosti".

 Novi kosovski premijer Avdulah Hoti, koji je ranije ovaj tjedan tijesnom većinom, sa 61 glasom od ukupno 120 zastupnika, izbaran na čelo vlade, izrazio je nadu nakon današnje sjednice da će srpska strana sada također ukloniti zapreke i omogućiti dijalog prekinut uvođenjem carina.

 "Donijeli smo važnu odluku da uklonimo zapreke za nastavak dijaloga. Očekujemo da će srpska strana ukloniti sve zapreke, ali zadržavamo pravo suverene države da poduzmemo mjere za očuvanje našeg suvereniteta", rekao je Hoti.

 Odluke se donose u suradnji s međunarodnim partnerima, naglasio je i najavio da će nakon uklanjanja zapreka sjesti za stol s predstavnicima Beograda.

 "Ove odluke dolaze kao rezultat koordinacije sa međunarodnim partnerima. Obveza koju smo preuzeli je uklanjanje barijera za dijalog, a volju za ovaj potez potvrdio sam američkom veleposlaniku. Ali, ukoliko dijalog ne bude dao očekivane rezultate, zadržavamo pravo da ponovo odlučujemo", istaknuo je Hoti.

 On je naglasio da odluke koje su danas usvojene stupaju na snagu odmah.

 Thaci očekuje da se pritisak usmjeri na Srbiju

 Kosovski predsjednik Hashim Thaci ocijenio je, nakon ukidanja mjera reciprociteta da se "međunarodni pritisak sada mora usmjeriti na Srbiju kako bi se nastavio dijalog".

 Thaci je objavio na Facebooku da je "Srbija iskoristila tu mjeru (reciprociteta) kao izgovor" da blokira dijalog.

 "Sada se međunarodni pritisak mora usmjeriti na Srbiju da bi se nastavio dijalog bez gubljenja vremena, dijalog koji se mora završiti uzajamnim priznanjem dviju država", napisao je Thaci na svojoj Facebook stranici.

 Dijalog Beograda i Prištine u zastoju je od kraja 2018. kada je kosovska vlada uvela stopostotne carine na robu iz Srbije u znak odmazde za lobiranje Beograda protiv prijema Kosova u međunarodne institucije, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!