Bosna i Hercegovina     | 05.06.2020. 16:43 |

Komemoracija povodom smrti profesora Smajila Durmiševića

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Kolege, prijatelji i saradnici iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), ali i akademske i književne zajednice Zenice, oprostile su se danas od Smajila Durmiševića, koji je preminuo u 65. godini života u Zenici, gradu za koji je posljednjih decenija bio profesionalno vezan,saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 Književnik, pjesnik, doktor, naučnik, ekolog, ali prije svega humanista i učitelj cijeli radni vijek je proveo u zdravstvu, a više od dvije posljednje decenije na čelu Službe zdravstvenu ekologiju i higijenu u Zavodu za javno zdravstvo, danas Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.

 Direktorica  INZ-a Senada Huseinagić kazala je da je Durmišević iz stručnog ugla, postigao u struci i nauci sve što se moglo postići.

-Ali ono što je posebno važno, s velikim žarom i upornošću, podsticao je druge da se usavršavaju, da profesionalno napreduju. Veliki je broj stručnjaka raznih profila kojima je bio, na ovaj ili onaj način, mentor i učitelj. Malo je radnika Instituta koji bi mogli reći da im Smajil nije pomogao u njihovom profesionalnom razvoju. Ja sam jedan od tih koji ovom velikom čovjeku duguje zahvalnost na podsticanju i usmjeravanju u profesionalnom razvoju. Mi u Institutu smo tužni, ali ponosni, istakao je između ostalog u svom posljednjem pozdravu kolegi direktorica INZ-a Senada Huseinagić.

 Prisutnima se obratio i profesorov sin Jasmin, koji je nastavio očevim stopama, te je danas doktor u istoj oblasti, zdravstvene ekologije i higijene, kao njegov otac.

- Moj otac je mnogima bio mentor, učitelj, ali je meni bio najveći, kratko je rekao Jasmin Durmišević.   

Doktor Eniz Čolaković, predsjednik Udruženja javnozdravstvenih disciplina FBiH, uime kolega iz cijele Federacije, istakao je važnost ličnog i emotivnog odnosa doktora Durmiševića kroz decenije, dodajući da je i on, kao i mnogi drugi, svoja prva saznanja, dileme i profesionalne izazove savladao upravo zahvaljujući savjetima, sugestijama i nerijetko mentorstvu profesora Durmiševića.

Od profesora Durmiševića su se oprostili i književni kritičar Željko Grahovac i književnik Said Šteta, koji je uputio posljednji pozdrav prijatelju uime članova udruženja "Baton", saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Nakon što su se prijatelji i rodbina oprostili od profesora Durmiševića nakon džuma namaza ispred Čaršijske (Sultan-Ahmedove) džamije u Zenici, ukop i dženaza će biti obavljeni u subotu u 13.30 sati u profesorovoj rodnoj Žepi.

 

 

 

 

 

 

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sutra komemoracija i sahrana književnika Mirsada Bećirbašića

Mostar: Komemoracija talijanskim novinarima 30. siječnja

Na Fakultetu političkih nauka upriličena komemoracija profesoru Esadu Zgodiću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo