Bosna i Hercegovina     | 06.06.2020. 12:30 |

Spretne ruke fizioterapeuta TMP-a za prevladavanje zdravstvenih tegoba (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Više od devet hiljada osoba potražilo je dosad pomoć fizioterapeuta Salona za fizikalnu terapiju i masažu Društva za zapošljavanje slijepih i slabovidih osoba  (TMP) u Sarajevu, zbog različitih zdravstvenih tegoba. Njihove spretne ruke pomažu stanovništvu i kod tegoba nastalih uslijed slabe fizičke forme, u periodu pandemije virusa korona. 

Devet kvalificiranih fizioterapeuta, uglavnom slijepih i slabovidnih osoba, Salona za fizikalnu terapiju i masažu korisnicima pruža usluge fizikalne terapije i masaže, elektroterapiju, hidroterapiju…

Fizioterapeutkinja Jasmina Dizdarević Nuhić kaže za Fenu da se bave, prije svega, terapijom bola odnosno bolnih stanja - eliminacijom bola, a sve u želji da korisnicima život učine kvalitetnijim i produktivnijim. 

- Trudimo se klijentima pružiti ugodan ambijent, tokom tretmana. Dokaz za to je činjenica da nam se klijenti vraćaju. Mnogi od njih stalni su korisnici usluga našeg salona - naglasila je.  

Korisnici usluga Salona različite su starosne dobi, od tinejdžerske do osoba treće životne dobi, različitog materijalnog i socijalnog statusa, a među njima ima i javnosti poznatih ličnosti. Uglavnom dolaze zbog bolova u mišićima, glavobolje, stresa, stanja nakon saobraćajnih nesreća, moždanog udara, infarkta.

Naglašava da je čulo dodira kod slijepih i slabovidnih osoba mnogo razvijenije u odnosu na osobe bez oštećenja vida, zbog čega im treba pružiti šansu.

Za  slijepe i slabovidne i osobe s drugim oblicima invaliditeta Dizdarević Nuhić ističe da postaju sve više primijećene, društvo više nego ranijih godina uvažava njihove potrebe i probleme koji ih tište.  

- Nažalost, još imamo slučajeva zapostavljenosti u društvu osoba s invaliditetom. Sama činjenica da ima invaliditet, dovoljno je teška za svakog čovjeka. Ako ga još ni društvo ne podrži, onda je to život sa mnogo više teškoća - kazala je.

Zajedno sa kolegama zalaže se za rušenje predrasuda spram osoba s invaliditetom, još prisutnih u društvu. Mišljenja je da društvo treba više iskoristiti mogućnosti slijepih i slabovidnih kao i osoba s drugim oblicima invaliditeta te tako doprinijeti njihovoj uključenosti.

Dizdarević Nuhić supruga je i majka troje djece. Završila je medicinsku školu u Beogradu, a četiri godine radi u salonu TMP-a. Za sebe kaže da mnogo voli život, uživa u knjigama, a sve što je pozitivno čini je sretnom.

Predana je poslu, iskrena i prirodna u komunikaciji s ljudima jer smatra da je to pravi put ka povjerenju i uspjehu. Da se ne bavi poslom fizioterapeuta odabrala bi, kako je kazala, neko od zanimanja koje se tiče komunikacije s ljudima.

Izvršni direktor TMP-a Armin Hadžić pojašnjava da je Salon za fizikalnu terapiju i masažu jedna od poslovnih jedinica Društva za zapošljavanje slijepih i slabovidih lica u Sarajevu, a trenutno zapošljava 43 osobe od čega 36 s invaliditetom. 

Naglašava da im u periodu kad su bile na snazi mjere zbog pandemije virusa korona nije bilo lako poslovati, ali su na vrijeme izmirivali sve obaveze. Finansijska situacija u toj firmi još je teška, ali nisu otpustili nijednog djelatnika.

- Djelatnosti koje se oslanjaju na javni sektor, tokom pandemije praktično su ostale bez prihoda. Salon za fizioterapiju i ugostiteljsku djelatnost morali smo, zbog mjera nadležnih štabova, privremeno zatvoriti. Međutim, nikoga nismo otpustili. Redovno smo isplaćivali plaće radnicima, izvršavali obaveze prema državi i dobavljačima - istaknuo je.     

Kaže da još nisu niti blizu finansijskoj situaciji iz perioda prije mjera uvedenih zbog pandemije virusa korona. Ublažavanjem tih mjera, od 4. maja počeli su raditi, uz epidemiološke mjere, i bilježe polako rast osnovnih prihoda.      

- Očekujemo određenu pomoć Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Vlade KS - naglasio je.

TMP Društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba d.o.o Sarajevo osnovano je prije 52 godine. Osim u Salonu za fizikalnu terapiju i masažu, pružaju i usluge štampanja, ugostiteljske usluge u restoranu, imaju liniju za proizvodnju salveta, rukotvorina.

Pogledajte http://fena.ba/video/4557/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1851ZGbOg0FrQHbSgcAuZFTJOYE5mY8UR?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo