Stranačke aktivnosti     | 05.06.2020. 11:04 |

Saopćenje za javnost Demokratske fronte TK

FENA Saopćenje

Kantonalni odbor Demokratske fronte TK

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – reakcija na saopštenje Kantonalnog odbora HDZ-a Soli/Tuzla

 

Povodom saopštenja HDZ-a Soli/Tuzla od 04.06.2020. godine, u vezi sa mišljenjem Ustavnog suda Federacije BiH donesenog po zahtjevu gospođe Jelke Miličević povodom etničke strukture Vlade TK, a kojim saopštenjem se – između ostalog traži ostavka dopredsjednika Skupštine TK gospodina Borisa Krešića, Kantonalni odbor Demokratske fronte TK poziva HDZ Soli/Tuzla da jednaku brigu pokažu za jednakopravnost i prava svih građana Bosne i Hercegovine, te da traže ostavke funkcionera HDZ-a u Hercegovačko-neretvanskom, Posavskom i Zapadno-hercegovačkom kantonu u kojima njihova politička stranka ostvaruje apsolutnu vlast još od uspostavljanja ovih kantona, a iz razloga što u ovim kantonima 25 godina poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, te skoro 20 godina nakon donošenja presuda Ustavnog suda BiH "o konstitutivnosti naroda" srpski narod nije ustavno priznat kao konstitutivni narod, niti je priznat srpski jezik kao službeni jezik, niti ćirilično pismo kao službeno pismo. Također, ustavno nije priznat niti bosanski jezik, nego se ovaj jezik u Ustavima navedenih kantona označava kao „bošnjački jezik“, a u Zapadno-hercegovačkom kantonu ustavno nisu priznati bosanski jezik i srpski jezik kao službeni jezici, te ćirilično pismo kao službeno pismo. S tim u vezi je donesena i presuda Ustavnog suda 2018. godine kojom je potvrđena višedecenijska segregacija Bošnjaka, Srba i Ostalih u ovim kantonima pod apsolutnom kontrolom HDZ-a.

Za razliku od toga Demokratska fronta itekako vodi računa o multietničnosti i ravnopravnosti svih građana, pa podsjećamo HDZ Soli/Tuzla da je DF dao člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog konstitutivnog naroda, a Kantonalni odbor DF TK dopredsjednika Skupštine TK i delegata Hrvata iz TK za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uz zastupljenost pripadnika svih drugih etničkih skupina, uključujući ministricu iz reda Ostalih (onih koji ne pripadaju konstitutivnim narodima) u Vladi TK, te delegatkinju u federalnom Domu naroda također iz reda Ostalih.    

HDZ Soli/Tuzla također nikada nije osudio segregacijsko-rasistički projekat “dvije škole pod jednim krovom“, neprovođenje sudske presude s tim u vezi, te veličanje zločinaca i udruženog zločinačkog poduhvata tzv. “Hrvatske Republike Herceg Bosne“, nego su čak zvaničnici HDZ-a Soli/Tuzla pozdravljali i nazočili ustaško-fašističkim manifestacijama veličanja presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata i osuđenih ratnih zločinaca – kreatora ovog projekta. Imajući u vidu navedeno, Demokratska fronta će svoje političko djelovanje usmjeriti na dokidanje uticaja ovakvih anti-civilizacijskih političkih projekata i na drugim nivoima vlasti i u drugim sredinama u BiH čemu će, nadamo se, vrlo brzo doći vrijeme.

 

Tuzla, 05.06.2020. godine

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte Tuzlanskog kantona

Saopćenje za javnost Demokratske fronte Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo