Bosna i Hercegovina     | 05.06.2020. 09:19 |

Vlada HBŽ-a uputila čestitku povodom Svjetskog dana zaštite okoliša

FENA Saopćenje

LIVNO, 5.lipnja (FENA) – Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ) čestitala je građanima Svjetski dan zaštite okoliša.

"Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se na godišnjicu održavanja Konferencije o okolišu Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.), na kojoj je prihvaćen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Ove godine obilježava se pod geslom 'Slavimo biološku raznolikost'", podsjetili su iz Vlade HBŽ-a.

Spomenuti dan, kako je naglašeno, obilježava se kako bi se potakli građani na odgovorno ponašanje radi očuvanja planeta kroz aktivnu ulogu u održivom i ravnomjernom razvoju čime bi zaštitili okruženje od različitih izazova u okolišu s kojima se svijet danas suočava.

"Biološka raznolikost je sveukupnost svih živućih organizama koji su sastavni dijelovi kopnenih, morskih i drugih vodenih ekosustava i ekoloških kompleksa te uključuje raznolikost unutar vrsta, između vrsta, te raznolikost između ekosustava. Danas, s milijun vrsta koje su suočene s izumiranjem nikada nije bilo važnije vrijeme za fokusiranje na biološku raznolikost", napominju iz Vlade HBŽ-a.

Bosna i Hercegovina je po biološkoj raznolikosti, poručuju, među bogatijim europskim zemljama zahvaljujući svom specifičnom geografskom položaju, te karakterističnim ekološkim, klimatskim i geomorfološkim uvjetima. Velika raznolikost kopnenih, riječnih i podzemnih staništa rezultira bogatstvom vrsta i podvrsta.

"Ovim putem želimo ukazati na vrijednosti kojima smo okruženi te istaknuti snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema biološke raznolikosti. Nužno je da svi mi postanemo aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te preuzmemo odgovornost za očuvanje Planeta znajući da je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve. Imamo samo jednu zemlju i zato je trebamo čuvati za buduće generacije. Sretan vam Svjetski dan zašite okoliša", stoji u čestitki Vlade HBŽ-a povodom toga dana. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Krišto čestitala Pesah

Reis Kavazović čestitao Pesah

Nikšić čestitao Pesah: Ovaj blagdan uvijek ima važnost i simboličku vrijednost u svakom vremenu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu