Bosna i Hercegovina     | 05.06.2020. 08:56 |

Brdo Žuč uskoro bez mina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Na lokalitetu brda Žuč nastavljene su deminerske aktivnosti u okviru projekta radnog naziva Kuta.

Pomoćnik načelnika Općine Vogošća za civilnu žaštitu Nermin Hajro kazao je da se radi o četiri projekta na nešto više od 200.000 m² rizične površine.

Uz predstavnike Službe civilne zaštite lokalitet deminiranja obišao je i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić. Analizirajući period od kraja rata pa do početka realizacije projekta „Sarajevo bez mina 2020.“ Smajić je istakao da je na području ove lokalne zajednice realizovano više od 70 deminerskih projekata koji su značajno umanjili rizičnu površinu.

Radove na realizaciji ovog projekta izvode deminerski timovi Federalne uprave CZ pod nadzorom Centra za uklanjanje mina u BiH. Pored ovog deminerskog zadatka na lokalitetu brda Žuč radi se i na deminiranju prema projektnom zadatku “Žuč kota 830-2”, za što su zaduženi deminerski timovi OS BiH.

Realizacijom deminerskih zadataka na brdu Žuč, Općina Vogošća ovaj lokalitet oslobađa rizika od mina i minsko-eksplozivnih sredstava, dok deminiranjem rizičnih površina na području mjesnih zajednica Semizovac i Gora, kroz projekat radnog naziva MSP “Nebočaj – Gora – Kamenica”, čija je realizacija planirana u ovoj deminerskoj sezoni, Općina Vogošća će biti slobodna od mina i rizika minskih polja, saopćeno je iz Kabineta načelnika Općine Vogošća.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Gradsko područje Mostara proglašeno slobodnim od mina

Na području Brčkog u ovoj godini od mina očišćeno pet miliona metara kvadratnih površine

Na lokalitetu Šehov gaj - Lazine kod Viteza deminerski tim FUCZ očistio 115.446 m2 sumnjive površine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta