Bosna i Hercegovina     | 07.06.2020. 10:18 |

Ove godine očekuje se oko 1.700 poroda na SKB Mostar (VIDEO)

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 7. lipnja (FENA) - Nakon što je epidemija covida-19 na području Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije okončana, normalizira se stanje u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, pa tako i na Klinici za ginekologiju i porodništvo koja je početkom epidemije bila u fokusu javnosti.

Naime, među prvim slučajevima zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini bila je porodilja na Klinici za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar.

- 24 sata smo na našem odjelu imali porodilju za koju nismo u tom trenutku znali da je covid-pozitivna. Nakon što smo to utvrdili, 15 naših liječnika i 12 sestara otišlo je u samoizolaciju, a zanimljivo je da nitko od njih na kraju nije bio zaražen - kazala je u razgovoru za Fenu predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo dr. med. Vajdana Tomić.

Ta činjenica, dodala je dr. Tomić, rezultat je strogog pridržavanja epidemioloških mjera koje su se počele primjenjivati nekoliko dana prije prvog registriranog slučaja koronavirusa u Hercegovini.

Uslijedilo je čišćenje i dezinfekcija odjela zbog čega su na SKB Mostar na nekoliko dana obustavljeni porodi i u tom su se razdoblju obavljali u drugom mostarskom porodilištu, u Regionalnom medicinskom centru dr. Safet Mujić.

U vrijeme epidemije na SKB-u je oformljena i "covid-rađaonica" gdje su uspješno obavljena tri porođaja.

- Radilo se o trudnicama iz samoizolacije. Prema njima se moralo postupati kao da su covid-pozitivne. One su na kraju, pokazalo se, bile negativne, ali u vrijeme poroda to mi nismo znali. Stoga su liječnici morali obaviti porod u punoj zaštitnoj opremi, a kod porođaja je specifično to što vi ne znate hoće li žena roditi za pola sata ili za pet sati - prisjetila se dr. Tomić.

Dva i pol mjeseca kasnije stvari se vraćaju na staro uz neke iznimke – posjeti su reducirani, a muževima je do daljnjeg onemogućeno prisustvo na porođaju.

- Bilo je očeva koji su i u vrijeme najstrožih mjera željeli prisustvovati rođenju svog djeteta. Mi polako stvari vraćamo na staro, ali s tom mjerom nećemo popuštati do daljnjeg - kazala je predstojnica Klinike.

Komentirajući broj novorođenih na SKB Mostar, dr. Tomić kazala je kako se proteklih godina bilježi trend porasta broja porođaja, a brojka se kreće od 1.700 do 1.800 porođaja godišnje.

- Zadnjih 15-ak godina bilježimo trend porasta porođaja, rekla bih, blagi trend porasta, uz određene oscilacije. Rekordna je godina bila 2014. kada smo imali 1.850 porođaja. U prošloj godini bilo je 1.720 porođaja, a ove godine smo otprilike na istim brojkama i očekujem da ćemo do kraja godine imati oko 1.700 porođaja, otprilike kao i 2019. godine - kazala je.

Kada su u pitanju uvjeti rada na Klinici za ginekologiju i porodništvo, dr. Tomić ističe kako u glavnom bolničkom objektu na Bijelom brijegu liječnici, medicinske sestre i pacijentice imaju optimalne uvjete, ali ono što je ključno za uspješan rad svake zdravstvene ustanove je medicinski kadar.

- S obzirom na okolnosti u kojima živimo relativno smo zadovoljni prostorom i opremom. Što se tiče kadra, moram reći da sam i time zadovoljna. Imamo ukupno 20 liječnika, pet specijalizanata ginekologije i 15 specijalista. Kod nas ovdje još uvijek je zavidan interes za specijalizaciju ginekologije i raduje me što se dobri studenti odlučuju za tu specijalizaciju za razliku od nekih drugih sredina gdje je zanimanje za ginekologiju sve manje zbog stresnosti tog poziva - zaključila je predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo dr. med. Vajdana Tomić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4563

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1xO2HNOR_PNad_Awbt2QH9eKzXIKzYIcn?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Općina Novo Sarajevo - Od ove godine sve porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

Općine i gradovi u FBiH povećavaju iznose jednokratne novčane pomoći majkama porodiljama

SKB Mostar: Povećan broj prijema bolesnika s respiratornim infekcijama

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom