Bosna i Hercegovina     | 04.06.2020. 18:44 |

Tim SZO-a podržao pristup ZDK-a u borbi protiv pandemije koronavirusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Tim Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na čelu s Patriciom Kormoss, konsultanticom za pripremljenost i operativno planiranje, razgovarao je danas s ministrom zdravstva Adnanom Jupićem i članovima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva o poduzetim mjerama protiv pandemije koronavirusa na području Zeničko-dobojskog kantona.

-Naš rad je naišao na pohvale i razumijevanje predstavnika SZO-a, jer smo uz saradnju svih struktura, primarno zdravstvenih, postigli to da su svi oboljeli, ukupno 322, zbrinuti na adekvatan način i da nismo imali ni životno ugroženih niti umrlih pacijenata - rekao je ministar Adnan Jupić.

Zaključeno je da je neophodno identificirati eventualne propuste, koji nisu učinjeni namjerno, kako bi zdravstveni sistem u ovom kantonu bio još spremniji da odgovori na izazove pandemije u budućnosti. 

-Mi imamo rješenja za male probleme koji su se pojavili i sugerišemo tim institucijama na koji način trebaju dalje unaprijediti svoj rad. Nadam se da kod eventualnog drugog vala pandemije koronavirusa ili neke druge infekcije nećemo imati velikih problema - rekao je Jupić.

Članovi Kriznog štaba ZDK zatražili su od predstavnika SZO-a da, pored redovne savjetodavne pomoći, omoguće obuku iz procjene rizika za što veći broj rukovodilaca organizacionih jedinica unutar zdravstvenih ustanova kako bi se zdravstveni sistem kapacitirao da što efikasnije rješava probleme u ovim ustanovama.

Također, od predstavnika SZO-a je zatraženo da se ova organizacija uključi u izradu izmjena važećeg Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, koji je pokazao brojne manjkavosti u doba pandemije koronavirusa.

-Ova pandemija nam je 'otvorila oči', jer je važeći zakon u vrijeme kada je pravljen, sagledavao jednu drugu situaciju u kojoj zarazne bolesti nisu predstavljale ovakvu vrstu problema. Određeni nedostaci postoje i mi ćemo se kao Krizni štab Ministarstva zdravstva vrlo aktivno uključiti u pripremu izmjena ili donošenje novog zakona - rekao je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici Senad Huseinagić.

-Tim SZO-a je iskazao podršku našem pristupu u borbi protiv COVID-infekcije i nadamo se da će ono što smo danas prezentirali, ali i informacije koje su oni imali o našem radu, u znatnoj mjeri pomoći timu SZO da sačini kvalitetan izvještaj koji bi trebao omogućiti BiH da dalje unaprijedi sposobnost na odgovor na ovakve izazove - rekao je Huseinagić, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo