Kultura     | 04.06.2020. 15:59 |

Predstavljanje online zbirke nacionalnih spomenika na Konjičkom kulturnom ljetu

FENA Saopćenje

KONJIC, 4. lipnja (FENA) - U okviru "Konjičkog kulturnog ljeta 2020" Narodni univerzitet Konjic u petak, 5. lipnja, predstavit će program "Online zbirka nacionalnih spomenika na području općine Konjic".

Na Facebooku, Instagramu i Viberu Narodnog univerziteta i na Facebook stranici Zavičajnog muzeja predstavit će se nacionalni spomenik Šurkovića kula u Odžacima.

"Potrudili smo se da vam spomenuti spomenik približimo kroz crtež akademskog grafičara Dine Džumhura i da vam o njemu damo osnovne informacije, a na osnovu relevantnih izvora", priopćeno je iz Narodnog univerziteta Konjic.

Kako se navodi, konačna ideja ovog projekta bit će realizirana u printanoj formi, kroz izložbu kojom će se predstaviti svo bogatstvo i raskoš nacionalnih spomenika s prostora općine Konjic.

Šurkovića kulu u Odžacima proglašena je nacionalnim spomenikom u studenome 2012. godine. Šurkovića (Odžakovića) kula nalazi se na jugoistočnom dijelu općine Konjic u selu Odžaci, između planine Visočice, Treskavice i Crvnja.

Šurkovića kula u Odžacima jedna je od rijetkih kula u Bosni i Hercegovini koja je do današnjih dana očuvala visok stupanj autentičnosti. Nije poznato točno razdoblje njezine izgradnje, ali prema Hamdiji Kreševljakoviću slične kule građene su u razdoblju između 16. i 17. stoljeća.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Komisija PSBiH - Javno saslušanje članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika

Izložba 'Nacionalni spomenici u BiH' predstavljena publici u Mostaru

Koncert 'The other side of Gipsy' oduševio Konjičane

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'