Bosna i Hercegovina     | 04.06.2020. 15:31 |

Hadžibajrić obišao radove u ulici Bajramuša, uskoro novi asfalt

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Stanovnici ulice Bajramuša na Jarčedolima dobit će novi asfalt na saobraćajnici koja povezuje to naselje koje broji stotinjak domaćinstava.

Starosjedioci pamte da je to naselje počelo da se gradi devedesetih godina i tada je prvi put asfaltiran uski put koji je povezivao njihove kuće. S godinama, ulica je znatno oštećena iskopima, zamjenom cijevi i drugim intervencijama, a i velikim brojem vozila koja njome saobraćaju. Rađene su djelimične sanacije i krpljenja, ali ovo je prvi put da se pristupilo kompletnoj sanaciji kako bi građani spremno dočekali narednu zimu bez straha od urušavanja ulice.

Iako se nije nalazila u planu sanacije za ovu godinu, odlukom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, nakon što su ga građani upoznali u kakvom je stanju ulica, odlučeno je da se pokrenu radovi. Novi asfalt postavit će se na 420 metara ulice Bajramuša, a investicija košta oko 128.000 KM, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Radove u ulici Bajramuša danas je obišao i Hadžibajrić, a pridružili su mu se i stanovnici ulice od kojih su neki spremno ustupili i dio svoje zemlje zbog proširenja saobraćajnice, a za dobrobit cijele zajednice.

- Ova ulica nije bila u našem četverogodišnjem planu, ali kada su nam se stanovnici obratili i kada smo vidjeli u kakvom je stanju, odlučio sam da se nađu dodatna sredstva i asfaltira cijela ulica. Sa KJKP“Vodovod i kanalizacija“ smo već dogovorili da se uradi i zamjena starih i neispravnih vodovodnih šibera, a uradit ćemo i nekoliko podzida u ulici, tako da ova investicija

iznosi oko 128.000 KM. Raduje me što su i neki građani prepoznali naše namjere da ovim projektom poboljšamo uslove života onih koji ovdje žive, pa su i oni pristali ustupiti svoj dio zemlje za proširenje puta - izjavio je Hadžibajrić.

Među onima koji su spremno ustupili svoj dio zemlje za saobraćajnicu je i Omer Mekić.

- Za dobrobit i bez ikakve koristi sam ustupio dio svoje zemlje kako bi se na jednom dijelu proširila ulica Bajramuša. Radovi će mnogo značiti za sve stanovnike ulice Bajramuša, ali i ulice Jarčedoli, a motiv mi je isključivo dobrobit svih nas stanovnika. Ovdje sam jako dugo od davne 1959. i sjećam se Bajramuše kada nije bilo ovoliko kuća, a cesta nije ni postojala - rekao je Mekić.

Šefkija Aganović u Bajramuši živi od 1987. godine i pamti ulicu kada u njoj nikako nije bilo asfalta, već samo uski, blatnjavi put. Ulica je tada prvi put asfaltirana, a naselje od desetak kuća s vremenom je izraslo u naselje od stotinjak kuća.

- Mnogo nam ovo znači, ne samo ova ulica, nego sve što se radi za nas na Jarčedolima: ulice, plastenici, ponovo imamo kombi prevoz, a sve zahvaljujući zalaganjima našeg načelnika. On sluša naše potrebe i bez ikakvih odugovlačenja rješava, gdje god smo imali problem on nam je izašao u susret i uradio šta nam je trebalo, pa i došao nam u ulicu da razgovara s nama. Zaista smo svi puno zahvalni - istakao je Šefkija.

Abid i Aldin Variz, otac i sin također su starosjedioci ulice Bajramuša, a Abid je u ovoj ulici napravio kuću 1986. godine.

- Ulica je bila toliko 'propala' da je grtalica u zimskom periodu jedva prolazila ulicom. Bojali smo se šta će biti ove zime ako se nešto ne poduzme. Upoznati smo da naša ulica nije bila u planu za ovu godinu, ali je načelnik našao način da nam pomogne. Pored brojnih projekata urađenih na ovom prostoru, ovo što trenutno radi je neizmjerno - rekao je Aldin.

Pored stanovnika Bajramuše, u razgovor i obilazak radova sa načelnikom danas su se uključili i ostali stanovnici ove mjesne zajednice. Među njima i Mirza Batalović, stanovnik ulice Jarčedoli. "U mojoj ulici Jarčedoli je također u toku proširenje ceste na jednom dijelu u dužini od oko 75 metara. Vjerujte, rođen sam u ovoj ulici i oduvijek postoji veliki problem mimoilaženja vozila na tom dijelu, pogotovo sa vozilima gradskog saobraćaja. Ovi radovi su od ogromnog značaja za nas", kazao je i dodao: "Stanovnici Hrida i Jarčedola imali smo dugogodišnji problem neredovnog, ali i neispravnog gradskog saobraćaja. Mnogi se još sjećaju tragedije iz novembra 2016. godine kada je neispravno kombi vozilo u Nalinoj ulici završilo udarom na obližnji stambeni objekat. Velikim i isključivim naporom načelnika Hadžibajrića uveden je novi prevoznik sa novim vozilima na ovoj relaciji. Redovan, normalan i siguran gradski prevoz ima nemjerljiv značaj za veliki broj domaćinstava ovdje“ - rekao je Batalović.

Na području općine Stari Grad trenutno se radi sanacija osam ulica, ali će njihov broj do kraja godine biti znatno veći s obzirom da je u 2020. godini fokus na sanaciji putne infrastrukture. U saradnji s Direkcijom za ceste KS bit će sanirano 12 ulica, a već se rade Očaktanum, Hasana Kaimije, Berkuša mala i Vareška, te regionalni put Dariva – Hreša. Ulaganja u sanaciju putne infrastrukture u 2020. godini u Starom Gradu iznosit će i do 2,5 miliona KM.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

Općinsko vijeće Centar odobrilo 4,1 miliona KM za projekat prve faze rekonstrukcije stadiona Koševo

Za rekonstrukciju gradske infrastrukture u Novom Travniku 1,3 milijuna KM (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta