Bosna i Hercegovina     | 04.06.2020. 15:09 |

Gudeljević razgovarala sa predstavnicima UNICEF-a i UNESCO-a u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je u Sarajevu sa voditeljicom Predstavništva UNICEF-a u BiH Rownak Khan i voditeljem Ureda UNESCO-a u Sarajevu Sinišom Šešumom o brojnim pitanjima koja se odnose na obrazovanje, zaštitu djece, smjernicama za ponovno otvaranje škola nakon pandemije, nesuglasju tržišta rada i obrazovanja i IPA projektima koje je EU objavila za cijelu regiju.

Khan je naglasila da je danas veoma važno posvetiti se "odgovoru škola" na nove uvjete rada nakon pandemije, podjednako koliko i osnažiti školski menadžment da osigura najbolje uvjete za kvalitetan povratak u školu.

Istovremeno, čestitala je Gudeljević na koordinirajućoj ulozi i strpljenju na prikupljanju podataka o potrebama škola za nove uvjete rada izazvane pandemijom koronavirusa.

Istaknula je i da će svi napori UNICEF-a uz suradnju sa Ministarstvom pomoći približavanju BiH Europskoj uniji, jer je obrazovanje na tom putu iznimno važan čimbenik.

Šešum je istaknuo da je veoma važno što nastavni proces niti u jednom trenutku pandemije nije prekinut i dodao da UNESCO predvodi globalnu koaliciju za obrazovanje kojom se nastoji pomoći oživljavanju bh. obrazovnog sustava nakon pandemije.

Ponuđeni su i različiti vidovi pomoći od edukacije, webinara i svakog drugog jačanja nastavnika za nove obrazovne izazove.

Svi sugovornici su bili jedinstvenog stava - sva djeca moraju imati jednake mogućnosti i da se svoj djeci mora omogućiti okružje u kojem će jednakopravno pohađati nastavu, posebice kada je riječ o online nastavi.

Ništa manje, važno je osnaživati i srednje strukovno obrazovanje kojim bi bili spremni za novo tržište rada, saopćeno je iz MCPBiH.

Gudeljević je zahvalila na dosadašnjoj potpori koju su UNICEF i UNESCO pružili BiH te ocijenila da je dobra komunikacija jedini put za rješenje svih problema u ovoj zemlji pa tako i u polju obrazovanja.

Najavila je da će Ministarstvo uskoro organizirati prvi virtualni susret ministara za područje naobrazbe u BiH na kojoj bi trebalo razmijeniti iskustva, naučene lekcije i promisliti najbolje puteve za povratak učenika u škole uz moto "započnimo bolje".

Intencija Ministarstva je otvoriti obrazovno polje dijalogom koje će omogućiti međusobno povjerenje, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Željana Zovko organizira panel raspravu povodom 20. obljetnice upisa Mostara na UNESCO-vu listu

Upućen poziv institucijama kulture i pojedincima da apliciraju za dodjelu grant sredstava

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana