Bosna i Hercegovina     | 04.06.2020. 14:23 |

Donesena Odluka o prekidu stanja prirodne nesreće u USK-u

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 4. juna (FENA) - Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić potvrdio je kako je na današnjoj sjednici kantonalne vlade donesena Odluka o prekidu stanja prirodne nesreće u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

-Kao i u prethodnom periodu, slijedili smo odluke Federalne uprave civilne zaštite, odnosno Vlade Federacije BiH. Odluka o prekidu stanja prirodne nesreće podrazumijeva povlačenje naredbi o izolatorijima, karantenima, posebnom režimu rada zdravstvenih ustanova, postupanja policijskih službenika, kao i nekih drugih. Međutim, Krizni štab Ministarstva zdravstva USK nastavlja s radom i praćenjem situacije vezane za koronavirus, a na snazi naravno ostaju i higijensko - zdravstvene preporuke - rekao je kantonalni premijer Ružnić.

Istaknuto je zadovoljstvo reakcijom i kompletnom procedurom postupanja svih aktera u vanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

-Testirano je više od 4.000 građana kantona. Imali smo ukupno 108 pozitivnih slučajeva, a uspješno se oporavilo već 97 osoba. Nažalost, devet smrtnih slučajeva povezano je sa oboljenjem COVID-19, dok su još dva pacijenta u procesu liječenja. Dugujemo veliku zahvalnost svim zdravstvenim radnicima, volonterima, policijskim službenicima, članovima kriznih štabova i štabova civilne zaštite, novinarima, ali i svim građanima koji su se pridržavali naredbi i preporuka - dodao je premijer USK.

Naglašeno je i kako je urađena detaljna epidemiološka analiza posljednjeg pozitivnog slučaja na koronavirus, koji je registrovan prije dva dana. To je inače i jedini pozitivni slučaj u Unsko-sanskom kantonu od 15. maja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo