Bosna i Hercegovina     | 04.06.2020. 14:12 |

Rizvanović: Od 105 nadzora tržišne inspekcije zabilježeno 25 prekršaja u BPK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 4. juna (FENA) - Uprava za inspekcijske poslove Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, za vrijeme stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH, provela je niz aktivnosti s akcentom na kontrolu poštivanja naredbi Kantonalnog i Federalnog štaba civilne zaštite, u vezi sa zaštitom zdravlja ljudi i zaštitom potrošača.

Direktor uprave Emko Rizvanović ističe da je u tom periodu izvršen 391 inspekcijski nadzor, od čega 177 u segmentu sanitarne inspekcije, 39 inspekcije zaštite na radu, 70 turističko- ugostiteljske inspekcije te 105 nadzora tržišne inspekcije.

- U pogledu poštivanja naredbi Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite, nije zabilježen niti jedan prekršaj na području BPK, što znači da su sve naredbe ispoštovane kako od građana, tako i od strane poslodavaca. Ono što je posebno za pohvalu, jeste da su poslodavci u najkraćem vremenskom periodu uspjeli da nabave ličnu zaštitnu opremu za sve svoje uposlenike koju su koristili. Od 105 inspekcijskih nadzora tržišne inspekcije, zabilježeno je 25 prekršaja za koje su izrečene novčane kazne u iznosu od 43.750 KM - precizirao je Rizvanović.

Navodi da je u posljednje vrijeme, kao posljedica stanja prirodne nesreće, evidentan određen broj zahtjeva za inspekcijski nadzor radnika koji su ostali bez posla.

- Radnici zahtijevaju inspekcijski nadzor i žale se na prekid radnog odnosa koji su imali na neodređeno vrijeme, a prekršaj se ogleda u tome da oni ne dobijaju zakonske otpremnine. Po svim ovim zahtjevima naša inspekcija će postupiti i ukoliko se zaista utvrdi da su ove pritužbe osnovane, inspekcija će poduzeti sve zakonske mjere propisane Zakonom o radu. Da ne bismo dolazili u ovakve situacije, želimo da napomenemo da nije zabranjeno prekinuti radni odnos na neodređeno vrijeme, ali uz poštivanje zakonskih propisa - naglasio je Rizvanović.

Podsjetio je da je članom 111. Zakona o radu FBiH propisana obaveza davanja otpremnine, ukoliko se poslodavac i radnik ne dogovore drugačije. Naglasio je da je za ovaj prekršaj Zakonom o radu propisana novčana kazna za poslodavca od 1.000 do 3.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 2.000 do 5.000 KM i za poslodavca, fizičko lice od 2.000 do 5.000 KM.

- Stavljanjem van snage Odluke o proglašenju stanja nesreće u FBiH izazvane pojavom pandemije koronavirusa, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove će pojačati inspekcijske nadzore u onim oblastima gdje je evidentan zastoj, a riječ je o radnom odnosu i zaštiti na radu te zaštiti šuma – kazao je Rizvanović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana