Bosna i Hercegovina     | 04.06.2020. 14:36 |

Sindikat insistira na hitnom objavljivanju Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo (KS) zatražio je danas da Vlada KS odmah pristupi objavljivanju Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u KS, te da obavijesti ovaj sindikat o mjerama koje je preduzela protiv osoba odgovornih za neobjavljivanje.

U dopisu Vladi i predsjedavajućem Skupštine i njegovim zamjenicima, svim zastupnicima u Skupštini KS, te Pravobranilaštvu KS ukazano je i na neusklađivanje akata rukovodilaca kantonalnih organa sa zakonom, provedbenim propisima i Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike u organima državne službe KS - saopćeno je iz Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika.

U Sindikatu ističu da neobjavljivanje, a time i spriječavanje stupanja na snagu Kolektivnog ugovora, ne oslobađa od ugovorenih obaveza iz zaključenog Kolektivnog ugovora, "već samo odgađa njegovu primjenu, koja teče od dana nastanka obaveze, pa će biti retroaktivno isplaćena".

Kako se navodi, Vlada KS i Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika KS, kao socijalni partneri, potpisali su 6.11. 2019. godine Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima državne službe KS, a 28.02.2020. godine Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe KS i od tih datuma počinju važiti prava iz radnog odnosa koju većina državnih službenika i namještenika ne ostvaruje zbog neusklađivanja internih pravilnika i propisa.  

Sindikat je u dopisu podsjetio na kaznene odredbe i novčane kazne predviđene za neobjavljivanje Kolektivnog ugovora, te ukazao na činjenicu da je u skladu sa situacijom u kojoj smo se svi našli zbog pojave i širenja corona virusa COVID – 19 imao razumjevanja i pokušao kao dobar socijalni partner pokrenuti socijalni djalog tražeći da se održi niz sastanaka na ovu temu s resornim Ministarstvom pravde i uprave KS, Ministarstvom rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS i premijerom KS kako bi utvrdili razloge zbog kojih se ne žele objaviti potpisane izmjene i eventualno otkloniti problemi, ako oni uopće postoje.

Sindikat, istovremeno, podsjeća da su pregovori oko utvrđivanja teksta Kolektivnog ugovora i njegovih izmjena vođeni u skladu s protokolom, transparentno za pregovaračkim stolom, na način kako jedino ovaj sindikat to zna i želi - isčitavanjem jednog po jednog člana, te višesatnim razmatranjem prijedloga koje bi ovaj sindikat dostavio pregovaračkom timu Vlade KS.

- Također smo kao reprezentativni kantonalni sindikat u pregovore uključili i manje sindikate iz ove grane (Sindikat policije KS i sindikalnu organizaciju kantonalnih organa uprave KS, koja je u sastavu federalnog sindikata državnih službenika i namještenika),u skladu sa odredbama Zakona o radu FBiH i njihove dostavljene prijedloge proslijedili Vladi KS - navode iz Sindikata.

Shodno svemu navedenom, upozoravaju da se neobjavljivanjem izmjena Kolektivnog ugovora, proizvodi znatna materijalna šteta Budžetu KS i stvara osnov za tužbe zbog neisplaćivanja obaveza utvrđenih ovim izmjenama i izvornim kolektivnim ugovorom, koje se već najavljuju, "za koje se bojimo da nećemo moći spriječiti".

Sindikat je ukazao i na pojave neusklađenosti internih normativnih akata brojnih organa državne službe KS, kako sa zakonima koji se odnose na državne službenike i namještenike i provedbenim propisima, tako i sa važećim Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike u KS, zbog čega je Sindikat uputio zahtjev Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde i uprave da izvrši upravni nadzor u određenom broju organa državne službe za koje se imaju evidentna saznanja da rukovodioci tih organa nisu uskladili svoje interne propis, te da se prema njima i preduzmu odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom.

- Naglašavamo da je zbog ove neusklađenost, za koju su svi rukovodioci imali 90 dana i u tom vremenskom periodu bili dužni uskladiti sve svoje propise, stvoren osnov za pokretanje tužbi radnika, što je opet nova materijalna šteta za budžet, a ukoliko dođe do masovnih tužbi isključivi krivci će biti Vlada KS i rukovodioci organa državne službe u KS, koji nisu izvršili svoje obaveze usklađivanja akata - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta