Bosna i Hercegovina     | 04.06.2020. 11:52 |

Monitoring polena na području KS ponovno uspostavljen

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Monitoring polena na području Kantonu Sarajevo ponovno je uspostavljen i prikupljeni su već prvi uzorci i preparati.

Kako je navedeno iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, uzorci i preparati će Laboratorij za palinologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevo u narednom periodu aktivno izvještavati o stanju putem web stranice (http://www.pmf.unsa.ba/cep-sr/) i stranice Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša https://mpz.ks.gov.ba/.

Uvidom u prošlogodišnje izvještaje, te posmatrajući fenologiju karakterističnih biljnih vrsta koje cvjetaju u toku maja i juna, može se zaključiti da u zraku dominira polen drvenastih vrsta: breza, grab, jasen, borovi, topola, te polen tise i kleke.

Bit će aktivan i polen trava i djelomično polen korova, a njihov alergen je jak i moguća je pojava polenskih alergija. U narednom periodu će se u zraku smanjiti polen drveća, a naglo će se povećati polen trava, a zatim nešto kasnije i korova.

Senzitivnoj grupi stanovništva Kantona Sarajevo preporučuje se da ukoliko je to moguće izbjegavaju kretanje u Vilsonovim šetalištem u sezoni cvjetanja lipe u junu, dok se osobama koje su osjetljive na polen trava u junu i juli predlaže što duži boravak u šumskim ekosistemima, posebno tokom proljetnog i ljetnog perioda.

U cilju preventivnog djelovanja, svima koji su alergične na polen se preporučuje da redovno prate izvještaje o koncentraciji polenskih alergena u vazduhu, dok oni koji imaju učestale alergijske reakcije treba da se obrate ljekaru.

Također, kao jednu od mjera navode i nošenje maske, budući da se na taj način smanjuje ulazak polenovih zrna u disajne organe, te pojava polenskih alergija kod stanovništa, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom