Kultura     | 04.06.2020. 10:28 |

UNDP u BiH i Vlada Švedske podržali kreiranje galerije na otvorenom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) -  U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša planirano je kreiranje galerije na otvorenom u sarajevskom Vilsonovom šetalištu u petak, 5. juna, gdje će mural umjetnika Rikarda Druškića krasiti fasadu Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Kreiranje galerije na otvorenom podržano je u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“, koji finansira Vlada Kraljevine Švedske, a realizira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se obilježava 5. juna, jeste biodiverzitet, saopćili iz UNDP-a.

Kako se navodi, Bosna i Hercegovina sa svojom površinom od oko 52.000 kilometara kvadratnih pripada jednom od najznačajnijih centara sa velikim brojem specifičnih ekosistema, endemičnih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

- Biodiverzitet ili biološka raznovrsnost BiH je pouzdan pokazatelj stanja ekosistema i globalnih ekoloških promjena, te ima važnu ulogu u održavanju ekološke ravnoteže za osiguravanje zdravog života, naše budućnosti i budućnosti nadolazećih generacije. COVID-19 pandemija je dodatno ukazala na važnost očuvanja i zaštite okoliša, kao i odgovornog odnosa čovjek-priroda - naveli su organizatori.

Kako je najavljeno, ceremoniji ispred Mašinskog fakulteta, koja će biti upriličena povodom kreiranja spomenute otvorene galerije, između ostalih, prisustvovat će ambasadorica Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera, dekan Fakulteta prof. dr. Izet Bijelonja i umjetnik Rikardo Druškić, te predstavnici partnerskih institucija.

Projekt Zeleni ekonomski razvoj implementira UNDP u BiH, uz finansijsku podršku Vlade Švedske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, entitetskim ministarstvima za energiju, kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave, te drugim partnerima.

Projekt ima za cilj stvoriti uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, povećati broj ”zelenih radnih mjesta“, te doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka privrednom razvoju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dva nova sistema video-nadzora radi unapređenja sigurnosti u saobraćaju na području ZDK

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Aerodrom Sarajevo u regionalnom projektu Danova Next

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti