Kultura     | 04.06.2020. 10:28 |

UNDP u BiH i Vlada Švedske podržali kreiranje galerije na otvorenom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) -  U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša planirano je kreiranje galerije na otvorenom u sarajevskom Vilsonovom šetalištu u petak, 5. juna, gdje će mural umjetnika Rikarda Druškića krasiti fasadu Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Kreiranje galerije na otvorenom podržano je u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“, koji finansira Vlada Kraljevine Švedske, a realizira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se obilježava 5. juna, jeste biodiverzitet, saopćili iz UNDP-a.

Kako se navodi, Bosna i Hercegovina sa svojom površinom od oko 52.000 kilometara kvadratnih pripada jednom od najznačajnijih centara sa velikim brojem specifičnih ekosistema, endemičnih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

- Biodiverzitet ili biološka raznovrsnost BiH je pouzdan pokazatelj stanja ekosistema i globalnih ekoloških promjena, te ima važnu ulogu u održavanju ekološke ravnoteže za osiguravanje zdravog života, naše budućnosti i budućnosti nadolazećih generacije. COVID-19 pandemija je dodatno ukazala na važnost očuvanja i zaštite okoliša, kao i odgovornog odnosa čovjek-priroda - naveli su organizatori.

Kako je najavljeno, ceremoniji ispred Mašinskog fakulteta, koja će biti upriličena povodom kreiranja spomenute otvorene galerije, između ostalih, prisustvovat će ambasadorica Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera, dekan Fakulteta prof. dr. Izet Bijelonja i umjetnik Rikardo Druškić, te predstavnici partnerskih institucija.

Projekt Zeleni ekonomski razvoj implementira UNDP u BiH, uz finansijsku podršku Vlade Švedske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, entitetskim ministarstvima za energiju, kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave, te drugim partnerima.

Projekt ima za cilj stvoriti uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, povećati broj ”zelenih radnih mjesta“, te doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka privrednom razvoju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Više od 1,7 miliona KM za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje škola u KS

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta