Svijet     | 03.06.2020. 20:56 |

Libijska vojska preuzela kontrolu nad Međunarodnim aerodromom u Tripoliju

FENA Internet

TRIPOLI, 3. juna (FENA) - Libijska vojska je saopćila da je preuzela kontrolu nad Međunarodnim aerodromom u Tripoluju koji je bio pod okupacijom nelegitimnih militantnih snaga koje sa istoka Libije predvođenih Khaligom Haftarom. 

Vijest o oslobađanju tripolijskog aerodroma saopćio je pukovnik Muhammed Kununu, glasnogovornik Libijske vojske odane međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije, javlja Anadolija. 

On je u saopćenju naveo da su Haftarovi militanti pobjegli u pravcu regije Qasr bin Ghashir, ali da ih Libijska vojska i dalje potišće.

Ranije je Libijska vojska saopćila da je pokrenula operaciju oslobađanja strateški važnog aerodroma u Tripoliju.

Riječ je o aerodromu koji se nalazi 27 kilometara južno od centra Tripolija i kojeg su Italijani izgradili 1934. godine. Prvobitno je napravljen kao vojna baza “Regia Aeronautica“, da bi 1938. godine bio proširen i preimenovan u “Tripoli-Castel Benito“.

Međunarodni aerodrom u Tripoliju zatvoren je za letove rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija iz marta 2011. godine kojom je uvedena zabranila letova u libijskom zračnom prostoru. Krajem te godine aerodrom je ponovo proradio, ali je ponovo zatvoren 2014. godine i svi letovi su preusmjereni na vojni aerodrom Mitiga.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu prošle godine je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su osujetile snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

Libijska vojska proteklih dana ostvaruje velike uspjehe u borbi protiv Haftarovih militantnih snaga. Haftarovi militanti su u protekloj sedmici izgubili kontrolu u više gradova u Libiji, uključujući i zračnu bazu Al-Watiya. Libijska vojska uspostavila je kontrolu i u vojnim kampovima El-Tekbali, Hamza i Yermuk.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Herem: Estonija treba da udvostruči vojne izdatke u slučaju ruske invazije

Pojačano prisustvo vojne policije u većim gradovima Srbije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom