Bosna i Hercegovina     | 03.06.2020. 17:00 |

Ministrica Gudeljević i veleposlanica Saxer o suradnji Švicarske i BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je u Sarajevu s veleposlanicom Švicarske u Bosni i Hercegovini Andreom Rauber Saxer o suradnji dvije zemlje u područjima zdravstva, naobrazbe, zapošljavanja mladih i razminiranja.

Veleposlanica Saxer je informirala ministricu Gudeljević o dosadašnjim ulaganjima Švicarske kako kroz financijska sredstva, lijekove tako i druge oblike potpore namijenjene žiteljima BiH kako bi lakše nadišli neočekivani izazov nastao pandemijom Coronavirusa.

Istaknula je i da su brojne švicarske tvrtke investirale u BiH te čestitala ministrici Gudeljević na uspješnom koordiniranju aktivnosti u prethodnom razdoblju, posebice imajući u vidu da je zdravstvo na entitetskim razinama čime je uloga Ministarstva civilnih poslova bila jača i snažnija.

Ministrica Gudeljević je naglasila da je osjećaj straha i izloženosti zarazi bio podjednako prisutan kod svih žitelja BiH, što je doprinijelo međusobnom zbližavanju koje je rezultiralo držanjem pandemije pod kontrolom, te naglasila da sa ovim iskustvom BiH može spremno dočekati i eventualni drugi val.

Veleposlanica Saxer je ukratko izložila tri značajna projekta koja se trenutno realiziraju u BiH, a koji se odnose na mentalno zdravlje, jačanje sestrinstva i smanjenje rizika od neprenosivih bolesti, s akcentom na posljedice pasivnog pušenja duhanskih proizvoda.

Govoreći o mladima i zapošljavanju mladih, obje sugovornice su istaknule nužnost reforme obrazovnog sustava i orijentiranje ka obrazovanju koje će omogućiti državi BiH da obrazuje sposobne i stručne kadrove spremne za tržište rada.

Ministrica Gudeljević je naglasila da je već pokrenula prve virtualne susrete s nadležnim ministarstvima koja skrbe za mlade i da su intencije njenog daljnjeg rada okrenute ka jačanju uloge, pozicije i obrazovanja mladih u BiH.

Govoreći o razminiranju u BiH, veleposlanica Saxer je izrazila žaljenje što su procesi razminiranja kasnili u proteklom razdoblju, ali nakon što je dobila informaciju da je konačno imenovano novo Povjerenstvo za razminiranje koje je već održalo i prvi sastanak, izrazila je nadu da će sada punim zamahom svi poslovi u ovom rizičnom i važnom polju biti pokrenuti - saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo