Bosna i Hercegovina     | 03.06.2020. 15:52 |

Ponavljaju se preporuke Ureda za reviziju institucija BiH (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Predrag Kožul (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) kazao je danas da od 74 bh. institucije čije je poslovanje revidirao Ured za reviziju za 2018. godinu niti jedna nije dobila negativno mišljenje.

Komisija je danas razmatrala generalni izvještaj bh. institucija, ali i pojedinačno izvještaje za šest institucija koje su dobile mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje i mišljenje s rezervom, a u pitanju su ministarstva vanjskih poslova i odbrane BiH, Služba za poslove sa strancima BiH, Institut za akreditiranje BiH, Direkcija za evropske integracije BiH i Jedinica za realizaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Kožul napominje da ovakva mišljenja Ureda gotovo u pravilu dobijaju velike institucije, a posebno je tu izdvojio Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo odbrane BiH te je podvukao da se i iz rasprave moglo vidjeti da postoji prostor za popravke iako su neke preporuke iz 2018. godine realizirane u 2019. godini.

Naglasio je i da su svi izvještaji iz godine u godinu bolji, ali smatra da ima prostora za unapređenje posebno kada je u pitanju Ministarstvo vanjskih poslova BiH koje, kaže, jeste kompleksno, ali može se unaprijediti rad kroz izmjene i donošenje pravilnika.

Dopredsjedavajući Komisije Dženan Đonlagić (Demokratska fronta - DF) je podvukao da postoji nekoliko preporuka za određene institucije koje se ponavljaju, te se i on osvrnuo na Ministarstvo vanjskih poslova, naglasivši da postoji institucionalni problem od osnivanja, a to je nepostojanje zakona o vanjskim poslovima.

- Nikada Parlamentarna skupština BiH na prijedlog Vijeća ministara nije donijela taj zakon. Danas smo dobili informaciju da je taj zakon došao do Vijeća ministara i očekujemo u narednom periodu da Vijeće ministara tekst tog zakona dostavi u parlamentarnu proceduru - dodao je Đonlagić.

Ocijenio je da bi zakon o vanjskim poslovima u mnogome olakšao tom ministarstvu da ispoštuje sve preporuke Ureda za reviziju institucija BiH.

Napomenuo je da je još jedan od problema ovih institucija pitanje internog premještaja državnih službenika i upošljavanje s takozvane rezervne liste zbog čega bi Komisija trebala donijeti zaključak kojim će se na jednu od sjednica pozvati direktor Agencije za državnu službu kako bi se dobilo objašnjenje o tome.

- Tada bismo trebali dobiti odgovore da li tu postoje određene poteškoće ili neke neregularnosti i nakon toga ćemo donijeti određene preporuke - zaključio je Đonlagić.

Komisija će na kraju objediniti mišljenje o revizorskim izvještajima i uputiti ga institucijama koje su dobile takvo mišljenje i Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

Pogledajte http://fena.ba/video/4546

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/16Djigd2LESDZgOsaaZkYjh9Z3nP73fye?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo