Bosna i Hercegovina     | 03.06.2020. 15:47 |

Bukvarević i predstavnici koordinacija ARBiH i HVO o statusu boračke populacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sastao se s predstavnicima federalnih koordinacija boračkih saveza i organizacija ARBiH i HVO-a.

Na sastanku, održanom u sjedištu Vlade Federacije BiH, razgovarano je o aktuelnim temama vezanim za status boračke populacije kao i o otvorenim pitanjima koja se odnose na zakonska rješenja upućena u parlamentarnu proceduru, kojima se treba unaprijediti status ove kategorije sugrađana.

Zaključeno je da obje boračke koordinacije podržavaju izmjene i dopune Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju koje su upućene u proceduru kao i donošenje Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja kojim će se urediti reprezentativnost u predstavljanju boraca.

Imajući u vidu da su ovi akti usvojeni u Predstavničkom domu PFBiH, te da je potrebno da se nađu na dnevnom redu Doma naroda PFBiH, odlučeno je da što hitnije predstavnici obiju koordinacija održe sastanke sa rukovodstvima oba doma, kako bi se ubrzalo njihovo usvajanje.

Predstavnici boraca su ovom prilikom zahvalili Vladi FBiH kao i resornom ministarstvu što su invalidnine i druga redovna mjesečna primanja koja se isplaćuju iz Budžeta FBiH bile isplaćivane na vrijeme i bez umanjenja u vrijeme krize koja je zadesila svijet, pa i BiH.

Dogovoren je nastavak zajedničkog djelovanja koje je u prethodnom periodu rezultiralo značajnim iskoracima u pogledu poboljšanja statusa branilaca i članova njihovih porodica, posebno zbog donošenja Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica kojim je obuhvaćeno više od 15.000 branilaca koji ostvaruju pravo na egzistencijalnu naknadu, ali i 16 drugih prava za demobilizirane branioce starije od 57 godina.

Bukvarević je izvijestio prisutne o dinamici provođenja federalnog Zakona o demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica, ali i o aktivnostima kantonalnih ministarstava koji su omogućili naknade demobiliziranim braniocima mlađim od 57 godina, što je dosada učinjeno u pet kantona, saopćeno je iz Bukvarevićevog kabineta.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bukvarević: Borci iz Distrikta moraju uživati identična prava kao i svi drugi

Bukvarević u Zvorniku obišao spomen-obilježja u izgradnji

Ministar Bukvarević na Kovačima: Patriotska liga BiH temelj je Armije RBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom