Bosna i Hercegovina     | 03.06.2020. 15:01 |

Spahić: Federalno ministarstvo podržat će niz projekata u Foči

FENA Elma Geca

FOČA, 3. juna (FENA) - Na području opštine Foča (RS) izvjesna je realizacija niz projekata obnove stambenih objekata, kao i projekata u oblasti održivog povratka.

Predsjednik Skupštine opštine Foča Izet Spahić pojašnjava da je Federalno minstarstvo raseljenih osoba i izbjeglica nedavno objavilo konačnu rang listu prema kojoj je odobreno 40 aplikacija za obnovu kuća, a realizacija ovog projekta planirana je u tekućoj i u narednoj godini.

- Ovih dana komisije Federalnog ministarstva su izlazile na teren, mislim da je u toku obrada tendera tako da bi prvih pet korisnika uskoro trebalo ući i u realizaciju. Aktuelan je i projekat Regionalnog stambenog programa (RSP) državog ministarstva za ljudska prava i izbeglice kojim je u Foči obuhvaćeno 43 domaćinstva odnosno aplikanta, od čega su 32 bošnjačke porodice. I tu su u toku aktivnosti oko dobijanja građevinskih dozvola tako da i s te strane imamo pozitivna dešavanja, a po našim podacima još ima oko 350 porodica kojima nisu obnovljene kuće - kazao je Spahić.

Istakao je kako je zadovoljan brojem korisnika koji su odabrani od obje institucije te izrazio nadu da će biti dovoljno sredstava da se za te osobe konačno riješi njihovo stambeno pitanje.

Spahić je naglasio da će pored obnove stambenih objekata, od Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice biti podržani i projekti po programu pomoći održivog povratka

-Objavljena je preliminarna lista za fizička lica, ali ne i konačna i tu imamo jako puno aplikanata kada je u pitanju infrastruktura. Uvidom u aplikacije od strane Udruženja povratnika i raseljenih lica opštine Foča, gdje je oko 20 projekata ocjenjeno pozitivno, a to se odnosi na putnu infrastrukturu i na elektrifikaciju manjih područja u MZ Godijeno i MZ Tjentište - precizirao je Spahić.

Predsjednik SO Foča ocjenjuje da se može biti prilično zadovoljno urađenim dosad, kako kroz javne pozive federalnih i državnih institucija, tako i uz podršku lokalne zajednice, kroz redovne godišnje programe koje usvaja SO Foča.

On je podsjetio da je u toku i javni poziv Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica za dodjelu novčanih sredstava porodiljama, povratnicama na područje Republike Srpske, koje su rodile djecu u proteklih godinu dana, a javni poziv za prijave otvoren je do 30. juna.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Rastumačen jevrejski spomenik - u Foči počiva rabin

Foča dobija moderan fudbalski teren

Foča: Privreda trpi zbog obustave saobraćaja prema Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo