Bosna i Hercegovina     | 03.06.2020. 14:53 |

Sjednica Apelacionog vijeća - Razmatrana presuda u predmetu 'Hamdija Lipovača'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH održalo je danas sjednicu u predmetu ‘Hamdija Lipovača’, a radi ispitivanja presude Kantonalnog suda Bihać od 23. oktobra 2018. godine.

Radi se o presudi Kantonalnog suda Bihać, kojom je Lipovača, bivši kantonalni premijer i v.d. ministra unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) oglašen krivim za zloupotrebu položaja ili ovlasti (član 383. stav 1. KZFBiH), te osuđen uvjetno na šest mjeseci zatvora, a koja kazna se neće izvšiti, ukoliko u roku od godinu dana od njene pravomoćnosti ne izvrši neko drugo krivično djelo.

Ta presuda donesena je nakon što su prihvaćeni žalbeni navodi Tužilaštva USK-a na prvostepenu presudu Općinskog suda u Bosanskoj Krupi od 5. juna 2018. godine , kojom je Lipovača bio oslobođen spomenutih optužbi.

Meritum slučaja tiče se dešavanja iz maja 2014. godine kada je Lipovača, prema tužbenim navodima, prekoračio ovlasti na način “da je mimo zakona, odnosno bez provođenja konkursne procedure uposlenicu MUP-a USK Jasminu Mulić postavio na bolje radno mjesto, odnosno na poziciju direktorice Uprave za administraciju i podršku pri MUP-u USK”.

Sve to se dešavalo nakon ostavke tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Šefika Smlatića, nakon čega je Lipovača pored funkcije premijera, obnašao i funkciju v.d. ministra unutarnjih poslova.

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda zasjedalo je povodom žalbe branitelja optuženog, izjavljene na spomenutu osuđujuću presudu Kantonalnog suda u Bihaću, a povodom koje se podneskom od 25. februara 2019. godine očitovalo i Federalno tužilaštvo, predloživši da se žalba branitelja odbije kao neosnovana.

Branitelj Lipovače, advokat Salih Hodžić kazao je kako ostaje kod navoda iznesenih u žalbi, posebno se protiveći navodima Kantonalnog suda o postojanju umišljaja kod njegovog branjenika.

Dodao je kako je Mulić dugogodišnja uposlenica MUP-a USK, te da je njegov branjenik potpisao rješenje o njenom postavljenju oslanjajući se u potpunosti na stručnu službu i sekretara MUP-a.

Hodžić je, istovremeno, ocijenio spornim navode Kantonalnog suda u pogledu svjesnog postupanja Lipovače radi pribavljanja koristi uposlenici Mulić.

Lipovača je podsjetio kako je dva puta oslobođen optužbi presudama Općinskog suda u istom predmetu, te da se ne može pomiririti s nepravdom, navodeći kako presuda Kantonalnog suda nije ni pravedna, niti pravična.

Kazao je kako on ne mora znati sve propise i da je u postupanju usmjeravan od stručne službe, te da je Rješenje o postavljenju Mulić potpisao svjesno, vjerujući da radi po zakonu, kao i da pritom nije nastupila nikakva šteta za MUP, niti je pribavljena nekome korist.

Federalna tužiteljica Jasna Pećanac, međutim, ističe kako u cijelosti ostaje pri navodima pisanog podneska (odgovora na žalbu branitelja), te navodi da je Kantonalni sud Bihać u konkretnom slučaju pravilno utvrdio činjenično stanje.

Navela je, također, da je Kantonalni sud dao odgovarajuće obrazoženje u pogledu odlučnih činjenica i elemenata bića spomenutog krivičnog djela, uključujući i umišljaj.  

Predložila je, istovremeno, da se žalba branitelja optuženog odbije kao neosnovana i da se razmatrana presuda potvrdi.  

Odluka u vezi s ispitivanom presudom Kantonalnog suda u Bihaću bit će donesena naknadno, te dostavljena strankama u postupku.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana