Kultura     | 03.06.2020. 15:14 |

Izložba 'Dnevnik' Vladimira Miladinovića rad o ratnom dnevniku Ratka Mladića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Izložba radova umjetnika Vladimira Miladinovića pod nazivom "Dnevnik", koja se bazira na ratnom dnevniku Ratka Mladića - dokumentu iz sudskog procesa koji je protiv njega vođen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu, bit će otvorena u subotu u galeriji "Eugster" u Beogradu.

Na izložbi će biti prikazana serija od 400 crteža, saopćila je danas beogradska kancelarija njemačke organizacije Forum ZFD.

Miladinović postavkom pokreće niz pitanja - šta to određeni materijal čini adekvatnim za pravno birokratski forum kakav je MKSJ, koja je uloga umjetničke imaginacije u procesima suočavanja sa traumatičnom prošlošću, koji su limiti arhivske građe koja je već poslužila svojoj svrsi pred sudom, te kakva je sudbina arhiva po završetku rada MKSJ.

Dnevnik je pronađen 2010. godine u Beogradu, tokom jedne od pretraga istražnog tima Haškog tribunala, kada je otkriven lažni zid u jednoj od kuća u kojima se Mladić skrivao.

Iza pregrade se nalazio veliki broj Mladićevih ličnih bilješki iz ratnih devedesetih godina, kao i mnoštvo audio i video kaseta, fotografija i dokumenata koji svjedoče o ratnim dejstvima.

Vladimir Miladinović se već godinama bavi arhivskim istraživanjem tabuiziranih historijskih perioda oko kojih se teško postiže širi društveni konsenzus, koristeći tehiku vjernog iscrtavanja prikupljenog materijala u tehnici laviranog tuša.

Dobitnik je nagrade 53. Oktobarskog salona, kao i glavne nagrade fonda za crtež "Vladimir Veličković".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'