Bosna i Hercegovina     | 03.06.2020. 14:30 |

Kasumović uručio ključeve stambenih jedinica porodicama pogođenim poplavama

FENA Saopćenje

ZENICA, 3. juna (FENA) - Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović posjetio je naselje Gornja Vraca gdje je uručio ključeve osam novosagrađenih stambenih objekata odabranim korisnicima, čije su kuće uništene i teško oštećene u poplavama i klizištima 2014. godine.

Uručenjem ključeva ušlo se u završnu fazu realizacije projekta "Oporavak od poplava i klizišta iz maja i augusta mjeseca 2014. godine", kojeg zajednički implementiraju UNDP, organizacija "ASB SEE Office" i Grad Zenica.

- Sretan sam što će nakon punih šest godina od prirodne nesreće ove porodice ponovo imati vlastiti dom i da je došao kraj njihovoj agoniji. Ranije sam rekao da mi je ovo jedan od dražih projekata s obzirom na to da je problem nastao davno prije moga dolaska na mjesto gradonačelnika i da smo ga uspjeli realizovati uz podršku ASB-a, UNDP-a i naravno prijatelja iz Europske unije. Pomogao nam je i bivši specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, počasni građanin Zenice. Nedavno nam je ponuđena pomoć u izgradnji još deset stambenih jedinica i trenutno su komisije na terenu, kako bi se izabralo još deset porodica kojima će biti izgrađene kuće - kazao je Kasumović.

Ulica Bistua Nuova ili naselje prema Gornjoj Vraci, nova je adresa šestočlane porodice Halilović čiju su kuću u Topčić Polju uništile nezapamćene poplave i klizišta, saopćeno je iz Grada Zenica.

- Klizište mi je odnijelo sve što smo gradili decenijama. Danas je moje novo rođenje, sa osmijehom primam ključeve kuće koje su sagradili donatori ASB, UNDP i Grad Zenica. Zahvaljujem se posebno gradonačelniku Kasumoviću koji se maksimalno angažovao da se ubrzaju radovi i da konačno imamo svoj dom - kazao je Zejnir Halilović.

Gradsko vijeće je 5. novembra 2018. godine i 18. februara 2019. godine, dodijelilo građevinsko zemljište u vlasništvu Grada Zenica osobama koje su izabrane u projektu oporavka od poplava i klizišta iz maja i augusta 2014. godine. Po nalogu Kasumovića svi korisnici projekta oslobođeni su plaćanja taksi, notarskih obrada i plaćanja geologa, a vrijednost jednog stambenog objekta iznosi od 60.000 do 90.000 KM.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Katolički školski centar bio domaćin 1. susreta malih maturanata Grada Zenica

Potpisan ugovor za izgradnju Centra za srce u krugu Kantonalne bolnice Zenica

Zenica dobija moderni Centar za srce, u ponedjeljak potpisivanje ugovora o izgradnji

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom