Ekonomija     | 03.06.2020. 13:39 |

Diaspora Invest nudi tehničku podršku za razvoj poslovanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - USAID Projekt "Diaspora Invest" raspisao je redovni poziv za prijavu kompanija za tehničku podršku i poslovno savjetovanje, koje je fokusirano na firme mlađe od pet godina.

Između ostalog, projekt nastoji odgovoriti i na izazove pandemije koronavirusa s kojim su se suočile brojne dijasporske investicije. Program tehničke podrške se realizira u sklopu redovnih aktivnosti Biznis centra bh. dijaspore, saopćeno je iz USAID projekta Diaspora Invest.

- Tražimo kompanije u BiH, a u kojima postoji suvlasnički udio građana BiH koji žive i rade u inostranstvu, odnosno koji su članovi bh. dijaspore, ili ljudi koji su se vratili iz inostranstva u posljednje tri godine. Pored toga, podrška se odnosi i na preduzeća koja imaju određenu vrstu dokazive poslovne veze s bh. dijasporom, kroz saradnju u pristupu stranim tržištima, razmjeni znanja i slično. Do sada smo imali priliku raditi sa preko 100 kompanija, te želimo nastaviti pružati podršku i savjetovanje novim investicijskim projektima u BiH - poručuju iz USAID projekta "Diaspora Invest".

Projekt nudi podršku kroz poslovno savjetovanje, angažovanje konsultanata za razvoj različitih segmenata poslovanja, razvoj digitalnih online platformi kompanija, promotivnih priča, certificiranje za proizvodnju i različite procese u radu, učešće u stručnim obukama, treninzima i edukacijama zaposlenika.

- Tehnička podrška je prvenstveno usmjerena na kvalificirane kompanije iz sektora poljoprivrede, turizma, informacijsko komunikacijskih tehnologija, metaloprerađivačke industrije, drvne industrije, druge prerađivačke industrije i energetike. Važno je naglasiti da poziv obuhvata kompanije registrovane kao društva sa ograničenom odgovornošću, a ne uključuje zadruge i obrte - dodali su iz USAID Projekta "Diaspora Invest".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo