Kultura     | 03.06.2020. 13:10 |

'Logorilijada' na online repertoaru HNK-a Mostar

FENA Saopćenje

MOSTAR, 3. lipnja (FENA) – Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru postavio je na Vimeo kanalu predstavu "Logorilijada", a riječ je o predstavi koja je nastala prema memoarskoj prozi Ilije Jakovljevića "Konclogor na Savi" i zbirci pjesama "Lirika nevremena" te motivima "Grobnice za Borisa Davidoviča" Danila Kiša.

Predstava će se moći pratiti putem poveznice https://vimeo.com/375898484, priopćeno je iz HNK-a Mostar. 

"Logorilijada" je predstava o pjesniku Iliji Jakovljeviću kojega je povijesni kovitlac podignuo u strašnu oluju, odnosno u dramaturšku centrifugu s epicentrom u njegovoj glavi. U narativnom smislu sve počiva u dva sloja, komunističkom zatvoru iz 1948. u kojemu se Ilija svjedoči o zbivanjima u ustaškom logoru iz 1942. I dok je “krimen” zbog koga je završio u Staroj Gradiški jasno ocrtan, jer je utemeljen na Jakovljevićevim dnevničkim zapisima, onaj u komunističkom zatvoru se tek naslućuje. Vlastita politička i moralna uvjerenja, kojih se Jakovljević nije htio odreći, smjestili su ga između ustaškog noža i komunističkog čekića.

Predstava je nastala u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika i Maticom hrvatskom Mostar, a režiju potpisuje Ivan Leo Lemo.

Predstava je na 18. Festivalu bh. drame u Zenici 2019. godine dobila nagradu za najbolje likovno oblikovanje odnosno za scenografiju.

U predstavi igraju Robert Pehar (Ilija Jakovljević), Branimir Vidić Flika (Gazda), Ivo Krešić (Isljednik), Miro Barnjak (Josip Gaon), Ivan Skoko (Uzvišeni), Boris Matić (Zastavnik Ante), Bojan Beribaka (Muco) i Mario Bošnjak (Mladić).

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

"Staklena menažerija" na 31. Festivalu glumca

Premijera 'Stepskog vuka' oduševila mostarsku publiku

Dvije zanimljive predstave na repertoaru HNK Mostar

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu