Ekonomija     | 03.06.2020. 13:10 |

EPBiH: Radovi na gradilištima Bloka 7 i VE Podveležje odvijaju se prema planu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Uprkos pandemiji koronavirusa, radovi na izgradnji zamjenskog Bloka 7 u TE "Tuzla“ nisu obustavljeni, zbog čega će svi zadani rokovi biti ispoštovani.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je taj projekt započela početkom novembra 2019. godine. Vrijednost pripremnih radova je 18,9 miliona KM, a izvođač je domaći konzorcij koji čine kompanije ITC Zenica, Integral Inženjering Banja Luka i Prijedor putevi.

- Do sada smo završili u potpunosti nasipanje i nivelaciju terena, a trenutno se radi na izvođenju obodnih kanala i kanala otpadnih voda. Radi se i ograda oko gradilišta koja će ujedno biti i ograda budućeg Bloka 7 - navodi izvršni direktor za kapitalne investicije Senad Salkić.

Dodaje da je za sve te radove predviđeni rok novembar 2020. godine, ali očekuje, prema sadašnjoj dinamici, da će ti radovi biti završeni i nešto ranije.

- U svakom slučaju, onaj obim poslova koji je potreban za sam početak izgradnje od strane kineskih partnera je završen. Onog trenutka kada oni budu mogli doći u BiH, mi ćemo moći predati spremno gradilište – istakao je Salkić.

Tuzlanski Blok 7 snage 450 MW električne i 270 MW toplotne energije, najveći je poslijeratni projekt Elektroprivrede BiH i jedna od najvećih investicija u BiH.

Blok 7 će graditi Kineski konzorcij "China Gezhouba Group Company Limited Peking“ (lider Konzorcija) i "Gedi - Guandong Electric Power Design Institute“ (član Konzorcija). Posao je ugovoren po principu "ključ u ruke“, a planirani rok za izgradnju Bloka 7 je 56 mjeseci.

U isto vrijeme, u punom jeku su i radovi na izgradnji 15 vjetroagregata sa pratećim temeljima Vjetroelektrane Podveležje 1, investicije vrijedne oko 162 miliona KM.

- U proteklom periodu uradili smo dvije trećine ukupnog posla. Izgrađena je trafostanica i napravljeni su pristupni putevi, montažni platoi, a otvorili smo i gradilište za LOT 1, odnosno vjetroagregate. Na taj način smo otvorili put ka njihovoj montaži za koju očekujemo da počne u drugoj polovini ove godine - naglašava Salkić.

Izrazio je uvjerenje da će Vjetroelektrana Podveležje biti u pogonu već u prvom kvartalu naredne godine. 

Izvođač radova na izgradnji Vjetroelektrane je konzorcij "Siemens Gamesa Renewable Energy” d.o.o. Hrvatska i „Wind Power A/S” Danska. Na izgradnji temelja i izvođenju minerskih radova, angažovane su domaće kompanije "HP Investing” d.o.o. Mostar i „Minersko” d.o.o. Sarajevo.

Vjetroelektrana Podveležje se finasira kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke - KfW i vlastitim sredstvima Elektroprivrede BiH. Projekt je lociran na platou Podveležja, oko 10 km istočno od Grada Mostara. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 130 GWh električne energije, a njenom izgradnjom značajno će se povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u Elektroprivredi BiH, saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Avdić: Danas će biti odobrene plaće za zeničke rudare te i sistematizacija sa 162 radnika manje

Elektroprivreda BiH sutra raspravlja o deblokadi računa te isplati plaće za zeničke rudare

Sindikat će nakon potvrde smjene u EPBiH tražiti ukidanje Odluke o prekidu rada u RMU Zenica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo