Kultura     | 03.06.2020. 11:36 |

Muzej ratnog djetinjstva sljedeće sedmice otvara vrata za posjetioce

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu nakon 80 dana konačno sljedeće sedmice otvara vrata za posjetioce, a uskoro i prvi ured van BiH i to u Kijevu, Ukrajina.

Iako pogođeni mjerama koje su poduzete zbog pandemije koronavirusa, izvršna direktorica Muzeja Amina Krvavac je za Fenu kazala da se Muzej ratnog djetinjstva brzo prilagodio situaciji.

Organiziran je online rad na projektima koji uključuju mlade, te su održane virtualne radionice, uspjeli su istraživati, dokumentovati, prikupljati i procesuirati materijale.

- Aktivno radimo na pripremi otvorenja muzeja sljedeće sedmice. Ne očekujemo velike posjete turista i domaćih, ali ćemo biti aktivni i dalje - kazala je ona i dodala da su poduzete sve epidemiološke mjere  prilikom posjete.

Rade na projektu saradnje i dokumentovanju materijala djece migranata koja su trenutno smještena u prihvatnim centrima u BiH. Iako je sada zabranjen pristup tim centrima, postoje naznake da bi se u Muzeju uskoro mogli vratiti toj aktivnosti.

Krvavac je podsjetila da je Muzej ratnog djetinjstva otvoren u Sarajevu u januaru 2017. godine. U njemu je predstavljena kolekcija ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja u ratu.

Istakla je da svi ti lični predmeti (knjige, crteži, pisma, dnevnički zapisi, čak i improvizirane pećnice, komadi odjeće ili cipelica za balet) imaju svoju ratnu priču, podsjećaju na odrastanje u ratu.

Metodom oralne historije Muzej ratnog djetinjstva prikuplja i video svjedočenja i tako bilježi sjećanja ljudi na njihovo odrastanje u ratu.

Muzej je razvio i niz edukativnih materijala i radionica koje promoviraju značaj mira i edukuju o ulozi svakog pojedinca u očuvanju i izgradnji mira. U tom smislu sarađuje sa obrazovnim institucijama u BiH i inozemstvu, kontinuirano radi na poboljšanju postojećih i razvoju novih materijala, a sve edukativne aktivnosti realiziraju se u skladu sa sveobuhvatnom politikom o zaštiti djece.

Osim u BiH, Muzej radi i na dokumentovanju ratnog iskustva u Libanu, Ukrajini, Srbiji i SAD-u. Do sada je prikupljeno više od 4.000 eksponata koje prate lične priče ljudi čija je djetinjstva obilježio rat. Snimljeno je više od 100 sati audio i video svjedočenja.

Intencija je da Muzej bude vodeći svjetski arhiv o toj temi, a u toku je otvorenje prvog urada van BiH.

- Trenutno radimo na otvorenju našeg prvog ureda Muzeja ratnog djetinjstva van BiH, u Kijevu, Ukrajina – najavila je Krvavac.

Nakon nekoliko privremenih izložbi, prva stalna postavka Muzeja ratnog djetinjstva otvorena je u januaru 2017. Organizuje i putujuće pop-up izložbe, a pored toga Muzej svoju kolekciju i prikupljene materijale prezentira pomoću drugih medija poput mobilne aplikacije i društvenih mreža.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Učenici osnovne škole iz Kragujevca posjetili Muzej ratnog djetinjstva

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Novom postavkom i besplatnim ulazom Muzej ratnog djetinjstva obilježava sedmi rođendan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo