Regija     | 03.06.2020. 09:03 |

Beograd dobiva pametne telefonske govornice

FENA Internet

BEOGRAD, 3. lipnja (FENA) - U Beogradu je predstavljen projekt "pametnih" telefonskih govornica, koji obuhvata zamjenu 100 govornica u središnjim gradskim općinama.

Ove govornice će osim telefonskih poziva nuditi besplatan internet, SOS poziv, punjenje mobilnih uređaja, a  na interaktivnom ekranu osetljivom na dodir pametne govornice će pružati informacije i o gradskim servisima, mapi grada i linijama gradskog prijevoza, turističkoj i kulturnoj ponudi grada.

Po riječima predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, Beograd postaje jedan od tri grada na svijetu, poslije New Yorka i Londona, koji će imati ovakve digitalne telefonske govornice.

Ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji u vezi s digitalizacijom telefonskih govornica potpisali su kompanija "Telekom Srbija" i Strawberry Energy, koja je pionir u razvoju pametnih IoT uređaja i "smart city" rešenja.

U okviru prve faze projekta, čija je vrijednost 2,5 milijuna eura, na jesen će biti zamijenjeno prvih 50 govornica, navodi se na službenim stranicama Vlade Republike Srbije.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana