Svijet     | 02.06.2020. 20:33 |

Netanyahu: Izrael i SAD razgovaraju o planu aneksije na Zapadnoj obali

FENA Internet

QUDS, 2. juna (FENA) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je danas da izraelske vlasti i dalje vode pregovore s vlastima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o planu aneksije dijelova okupirane Zapadne obale. 

Netanyahu se u društvu predsjednika izraelskog parlamenta Knesseta Yariva Levina danas u Zapadnom Jerusalemu sastao s načelnicima izraelskih općina koje su ilegalno izgrađene na palestinskoj Zapadnoj obali.

Na sastanku je razgovarano o planu izraelske vlade o aneksiji ilegalno izgrađenih jevrejskih naselja i Jordanske doline, javlja Anadolija. 

Ističući kako plan aneksije za Izrael predstavlja historijsku šansu, Netanyahu je kazao da je spreman obnoviti mirovne pregovore s palestinskom stranom ako ta strana pristane na takozvani mirovni plan kojeg je početkom godine predstavio američki predsjednik Donald Trump.

Netanyahu je također kazao da Izrael i SAD i dalje vode razgovore o planu aneksije.

Lokalni mediji u ponedjelajk su javili da je Netanyahu telefonom razgovarao s Trumpovim savjetnikom Jaredom Kushnerom i da je Kushner od njega tražio da uspori plan aneksije.

S druge strane, palestinski ministar vanjskih poslova Riad al-Maliki u ponedjeljak je kazao da izraelski plan aneksije na Zapadnoj obali predstavlja objavu rata protiv palestinskih interesa. On je poručio da palestinska strana više ne vjeruje SAD-u koji je stao na stranu Izraela i zastupa isključivo njegove interese.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prošlog mjeseca s liderom opozicije Bennyjem Gantzom formirao zajedničku vladu Izraela, a obojica su najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo