Bosna i Hercegovina     | 02.06.2020. 18:29 |

Dan bijelih traka obilježen u Velikoj Britaniji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. juna (FENA) - U znak sjećanja na progon i ubistvo 3.176 građana Prijedora i okoline, u ovim vanrednim okolnostima Covid-19 pandemije, BH UK Network je pozvao bh. građane u Velikoj Britaniji i drugim zemljama da im pošalju svoje fotografije sa bijelom trakom oko nadlaktice.

Ove godine prilkupljene su 102 fotografije, broj koji simbolično obilježava 102 djece ubijenih u Prijedoru.

Fotografije BH UK Networku su pristizale iz Amerike, Kanade, Engleske, Škotske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Švicarske, Holandije, Australije, Danske, Njemačke i Slovenije… - saopćeno je iz BH UK Network.

U saopćenju se napominje da su "vlasti bosanskih Srba u Prijedoru 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava“.

- Prvi put nakon Drugog svjetskog rata naređeno je da se na takav način obilježi jedna etnička zajednica koja je sistemski odvođena u logore Omarska, Trnopolje i Keraterm te ostale logore, koje je mali broj njih preživio - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Dan bijelih traka prvi put obilježen u Prijedoru 2012. godine, kao početak kampanje protesta protiv odluke gradskih vlasti u Prijedoru da se porodicama žrtava zabrani javno obilježavanje dvadesete godišnjice zločina nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima.

- Svake godine do sada hiljade ljudi se okupljalo na gradskom trgu i polagalo 102 ruže s imenima ubijene djece, kako bi ukazali na nepostojenja spomen-obilježja, gdje bi se njihovo stradanje obilježilo na dostojanstven način. Dan bijelih traka obilježava se svake godine u pojedinim gradovima BiH, kao i gradovima širom svijeta - navodi se u saopćenju Bosnia and Herzegovina UK Network.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo