Bosna i Hercegovina     | 02.06.2020. 17:06 |

Bevanda: Jednoglasno usvojena Odluka o rasporedu sredstava MMF-a (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 2. juna (FENA) - Odluka o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jednoglasno je usvojena na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH - izjavio je novinarima nakon sjednice ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

On je naveo da se ovom odlukom utvrđuje raspored povučenih sredstava Instrumenta za brzo finansiranje od MMF-a u ukupnom iznosu od 265,2 miliona specijalnih prava vučenja u protuvrijednosti konvertibilne marke po važećem tečaju na dan povlačenja sredstava.

Dodao je da će Ministarstvo finansija i trezora izvršiti alokaciju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje, sukladno Odluci Fiskalnog vijeća BiH, potpisanom Pismu namjere i Memoradumu o razumijevanju u sljedećim omjerima - 61,5 posto za Federaciju BiH sa svojih 10 kantona; 37,5 posto za Republiku Srpsku i jedan posto za Brčko Distrikt BiH. 

Bevanda je rekao da otplatu duga vrše entiteti i Brčko Distrikt, sukladno zakonskim propisima kojima je regulirano izmirenje obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama prema utvrđenim otplatnim planovima.

- Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u Službenom glasniku. Potpisnik ove odluke će biti predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija - dodao je Bevanda.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u čemu se usvojena odluka razlikuje u odnosu na prethodnu, kazao je da je ovo treći put da pokušavaju na Vijeću ministara donijeti odluku.

- U članku koji kaže da je 61,5 posto za Federaciju BiH sa svojih 10 kantona, u prvoj odluci je bilo isto ovako napisano, bez ovih kantona. Onda je bio podčlanak da će se sredstva koja pripadaju Federaciji dijeliti 50 posto Federaciji i 50 posto kantonima - pojasnio je ministar Bevanda.

Na novinarsko pitanje dokle se došlo u izradi budžeta institucija BiH za 2020. godinu, kazao je da je Ministarstvo finansija godinu dana bilo bez proračunskog zahtjeva iz Predsjedništva BiH.

- Pa kada je došao u drugom mjesecu smo radili danonoćno i dali nacrt proračuna Vijeću ministara. On je usvojen većinom glasova, otišao na Predsjedništvo BiH i pred kraj četvrtog mjeseca vraćen da se prilagodi uvjetima pandemije. Rekao sam da je to jedno čisto tehničko pitanje, ničim vezano s politikom – kazao je Bevanda.

Napomenuo je da se sa skoro 100 proračunskih korisnika vrše dodatni pregovori i proračun završava.

On je kazao da ih je na kraju današnje sjednice ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić informirao da će danas podnijeti neopozivu ostavku.

- Ja sam i na samoj sjednici rekao da mi je žao, jer je bio jedan od rijetkih ljudi u Vijeću ministara BiH koji se držao principa - naveo je ministar Bevanda.

Pogledajte http://fena.ba/video/4544/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1dZ61i9Z5FSnqJTiII43aWhlV1dcn2aTs?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Glasanje državljana Republike Hrvatske u BiH 16. i 17. travnja

MMF odobrio treću reviziju ukrajinskog kreditnog programa od 15,6 milijardi dolara

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo