Bosna i Hercegovina     | 02.06.2020. 15:25 |

Vlada TK prihvatila informaciju o nabavci medicinske i zaštitne opreme

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 2. juna (FENA) – Vlada Tuzlanskog kantona danas je na sjednici prihvatila informacije Kantonalne uprave civilne zaštite o nabavci medicinske i zaštitne opreme, zatim o nabavljenim i isporučenim sredstvima za dezinfekciju, te Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona o prijenosu sredstava po programu dodjele bespovratnih sredstava ugovornim javnim zdravstvenim ustanovama za 2020. godinu u cilju suzbijanja i širenja virusa COVID-19.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zoran Jovanović rekao je na pres-konferenciji da je nakon proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa medicinska oprema bila neophodna svima te da su se u prvom momentu odlučili za zaštitnu opremu koja je bila neophodna za rad javnih zdravstvenih ustanova, posebno UKC Tuzla.

-Komisija je utvrdila kriterije na osnovu prispjelih ponuda. Od 900 hiljada konvertibilnih maraka u ovu namjenu je utrošeno 349 hiljada KM, s tim što je Kantonalni štab Civilne zaštite odobrio dodatnih 15 hiljada KM Crvenom križu za pomoć građanima TK koji su u kućnoj izolaciji i stanju su socijalne potrebe. Bilo je utrošeno 20 hiljada KM na vizire i mislim da je tržišna cijena bila realna, jer nas je jedan vizir koštao 4,70 KM, a znamo da su cijene vizira bile 17 KM na tržištu - kazao je Jovanović.

Naglasio je da je Tuzlanski kanton u trenutku proglašenja stanja nesreće nije bio snabdijeven zaštitnom opremom.

- Ljudi nisu imali zaštitne maske s kojima su mogli ući bolesnicima. Imali su veoma malo zaštitnih odijela. Njihovi zahtjevi, odnosno njihovi apeli za pomoć za dostavu zaštitne opreme su bili svakodnevni. I moram zahvaliti Međunarodnom forumu solidarnosti 'Emaus' koji se u kritičnom trenutku pojavio s oko pet hiljada zaštitnih maski i rukavica koje smo podijelili zdravstvenim radnicima i policiji koji su svaki dan bili izloženi rizicima - istaknuo je Jovanović.

Pojašnjava da su za nabavku zaštitne opreme morali čekati na provedbu procesa javnih nabavki.

U informaciji Kantonalne uprave Civilne zaštite navodi se da je od proglašenja stanja prirodne nesreće na području TK do 30. aprila 2020. godine nabavljeno 7.000 jednokratnih bouflant kapa, 40.000 jednokratnih, troslojnih hirurških maski sa gumicom i metalnom pločicom iznad nosa, 259 zaštitnih naočala, 75.000 jednokratnih, nesterilnih nitrilnih rukavica, 3.700 pari zaštitne obuće, 1.710 vizira, za potrebe čije proizvodnje su angažovani domaći proizvodni kapaciteti "Plastoflex“ d.o.o. Gračanica, "Zanatska radnja – alatnica Durmić“ Tuzla i "Bost inžinjering” d.o.o. Tuzla.

Nabavljeno je i 1.000 zaštitnih odijela sa kapom za višekratnu namjenu s mogućnošću pranja i dezinfikovanja, 1.400 jednokratnih zaštitnih odijela, kategorija 5 i 6, te 20.000 jednokratnih troslojnih hirurških maski. Za nabavku navedene opreme utrošeno je 384.773,8 KM.

Raspodjelu nabavljene medicinske zaštitne opreme vršio je Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, koji je takođe izvršio i raspodjelu 140 zaštitnih odijela, 200 jednokratnih sterilnih zaštitnih odijela i 4.000 zaštitnih maski sa filterom koje su dodijeljene Tuzlanskom kantonu naredbama Federalnog štaba civilne zaštite.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Kapitalni projekti u fokusu Vlade TK za 2024. godinu

Vlada TK podržava razvojno-investicijski projekt u Banovićima, novi pogon kompanije 'Alma Ras'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana